SVT:s vd Hanna Stjärne: Har livvakter i tvättstugan

Advokaten: Därför fick Theodor Engström utbrott under rättegången.
Stjärne har varit vd på SVT sedan 2015.
Foto: Ali Lorestani / TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT:s vd Hanna Stjärne var en av Theodor Engströms måltavlor.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar hon om hoten.

Stjärne har bland annat tvingas ha livvakter i tvättstugan.

Hanna Stjärne tillträdde som vd för SVT år 2015.

Då pekade Säpo ut medieföretag som terrormål i Sverige, skriver DN i ett reportage om vardagen för de högsta cheferna på SR och SVT.

Theodor Engström, som står åtalad för terrormord på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott genom att ha planerat en attack på centerledaren Annie Lööf, hade också SVT-vd:n Hanna Stjärne som måltavla. Han är inte åtalad för något brott mot henne.

”Under 2020 och 2021 har Engström också anfört tilltagande hat mot SVT, inte minst då ledningen för SVT instruerat deltagare i Melodifestivalen att framföra sånger med texter specifikt ämnade att håna och förnedra Engström och hans gelikar”, står det i den rättspsykiatriska förundersökningen.

Blev inte kontaktad av polis

Stjärne säger till DN att hon inte var förberedd på hatet när hon började sitt jobb, och att deras säkerhetskostnader är fyra gånger högre i dag.

– När jag fick frågan om det här jobbet fanns inte en tanke på att jag skulle behöva leva så här. Med livvakter i tvättstugan, liksom, som det varit ibland.

Stjärne blev inte kontaktad av polis angående att Theodor Engström pekat ut henne som en potentiell måltavla, utan fick reda på det av kolleger som läst förundersökningen.

– Det hade varit rimligt att få reda på det på ett annat sätt. Det är klart att det är väldigt omskakande och visar att vi som mediebolag måste ta detta på största allvar, men vi behöver också hjälp av övriga samhället att skydda journalistiken.

Lööf om mötet med Engström i rätten: ”Trasig person”

C-ledaren Annie Lööf om hur det varit att möta Theodor Engström i rättegångssalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.