Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT:s vändning – bara timmar före sändning

Märta Stenevi kallar till partisamtal efter morden: ”Får inte bli partipolitisk pajkastning – är en fråga om liv och död”.
Programledaren Anna Hedenmo från en tidigare sändning.
Foto: SVT
Advokaten Emma Persson har kritiserat SVT på Twitter.
Foto: ADVOKATBYRÅN EMMA PERSSON

De senaste veckorna har fem kvinnor mördats i Sverige.

Men inga av de mycket uppmärksammade fallen skulle tas upp i söndagens sändning av SVT:s Agenda – vilket lett till kritik på sociala medier.

”Fem kvinnor har mördats av män de haft en relation med de senaste veckorna, men inte ett ord om det på Agenda i kväll”, skriver advokat Emma Persson på Twitter.

På eftermiddagen meddelar dock SVT att de ändrar kvällens upplägg – och säger att frågan kommer tas upp.

På kort tid har fem kvinnor mördats i Sverige och i samtliga fall är den misstänkta förövaren en man. Senaste mordet inträffade i lördags då en kvinna mördades på öppen gata i Alvesta – en man i 35-årsåldern har gripits misstänkt för mord.

En som reagerat kraftigt på våldet är Centerpartiets partiledare Annie Lööf – som kräver en skarpare reaktion från samhället.

Trots de aktuella fallen är mäns dödliga våld mot kvinnor inget som kommer att tas upp i söndagens sändning av SVT:s aktualitetsprogram Agenda. Där fokuserar man i stället på frågan om gängkonflikter och polisens hemliga avlyssning som blivit aktuell i och med att polisen knäckte krypterade Encrochat.

Nu kritiseras programmets ämnesval i sociala medier – bland annat av advokat Emma Persson. För Expressen utvecklar hon kritiken.

– Jag är egentligen inte kritisk mot specifikt Agenda, utan mot vad jag tycker är underrapporteringen av den här typen av brottslighet. Att det inte uppmärksammas politiskt eller medialt som andra typer av brottslighet, som till exempel gängkriminaliteten. Det blir ett skevt fokus, säger hon.

Agenda svarar: ”Ett annat fokus”

David Oscarsson, redaktör på Agenda, säger att våld mot kvinnor i närstående relationer är ett viktigt ämne som förtjänar en stor ”genomlysning”, men att de den här veckan valde att gå vidare som planerat.

– Det är klart att detta är ett aktuellt ämne. Halva programmet ägnades åt mäns våld mot kvinnor för ett år sedan. Nu har vi ett annat fokus, vi tar upp två ämnen per program och Agenda är inte ett nyhetsprogram. Vi har förberett de här ämnena som vi tar upp nu i en veckas tid, för att göra det på bästa sätt, säger han.

Det har ju varit flera mord på kvinnor på kort tid, och Annie Lööf krävde i dag en samhällig reaktion. Har ni den sortens flexibilitet att ni kan ställa om?

– Det kan vi göra. Men samtidigt vill vi göra saker på ett så bra sätt som möjligt, där vi får med något annat än bara en reaktion. Det är Agendas syfte att försöka komma lite längre än vad man gör i nyheterna med de stora ämnena. Det är väldigt mycket som vi måste välja ifrån, säger David Oscarsson.

Emma Persson förstår SVT:s svar, men hon efterfrågar mer belysning av ämnet.

– Jag förstår det. Jag tycker inte det här får den uppmärksamhet det bör få, jag ser inga program om mäns våld mot kvinnor eller mäns sexuella övergrepp på kvinnor och barn. Det är inte prioriterat.

Efter Expressens intervju med David Oscarsson uppger han att redaktionen ändrat sig på grund av nyhetsläget och frågan avhandlades i runt sju minuter under kvällens sändning. 

Omvärderingen av nyhetsläget gjordes då inrikesministern kallar till samtal och jämställdhetsministern till partiöverläggningar i frågan, något man inte kände till vid den första intervjun. 

Under sändningen diskuterade Moderaternas rättspolitiska taleperson Johan Forssell med inrikesminister Mikael Damberg (S). Moderaterna vill att män som döms till kontaktförbud ska få fotboja på en gång, vilket Damberg inte utesluter kan bli aktuellt. 

”Handlägger det nästan som snatteri”

Målsägarbiträdet Ulrika Rogland, som tidigare också arbetat som domare och åklagare är kritisk till hur rättsväsendet hanterar våld i nära relation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.