Bert Sundström har lång erfarenhet som utrikeskorrespondent för SVT, och är sen 2017 stationerad i Moskva. De senaste dryga två veckorna har han befunnit sig i Ukraina, för att rapportera om den ryska upptrappningen och invasionen.
I veckan lämnade han landet och huvudstaden Kiev. I SVT:s ”Aktuellt” sa han då:
– Att vara på plats under invasion, när man hör strider inte långt ifrån, är en journalistisk uppgift som är väldigt viktig och den vill man gärna fortsätta med. Samtidigt höll Kiev på att ringas in och vi bestämde tillsammans med SVT:s chefer att det var för farligt att stanna.
– Det känns inte något vidare bra men samtidigt har jag en familj att tänka på. Men det känns konstigt att ha lämnat i Ukraina. Det känns inte speciellt roligt men det var nog kanske nödvändigt.
På fredagen kom beskedet att Bert Sundström nu också lämnar Moskva.
”Falsk information” kan leda till 15 års fängelse
”I Ryssland kan en journalist som rapporterar sanningen om Ukrainakriget dömas till fängelse. En mörk ridå av censur och repressalier sänker sig nu över fria medier i landet”, skriver SVT:s ansvariga utgivare Charlotta Friborg.
Tidigare på fredagen röstade ryska statsduman för att förbjuda nyhetsrapportering med så kallad ”falsk information”. Regimen har också stängt ner eller begränsat flera medier som har rapporterat om invasionen i Ukraina, och som kallat kriget för ett krig.
Enligt den nya lagen kan ”falsk information” leda till 15 års fängelse.
På fredagen har Ryssland också blockerat Facebook för alla invånare i landet.
SVT:s har också haft sin utrikesreporter Carl Fridh Kleberg på plats i Ukraina, men även han har lämnat landet. På Twitter skev han i veckab att hans team lämnade på måndagskvällen och åkte in i grannlandet Moldavien.
”Ambition att vara på plats”
Anne Lagercrantz, chef på SVT Nyheter, ville då inte gå in närmare på var SVT:s utsända befinner sig men säger att man hela tiden undersöker hur ”vi på bästa sätt kan vara på plats”. Enligt henne har det ”i virrvarret av rykten och desinformation” ett stort värde att ha ögon och öron på plats i Ukraina, som kan beskriva läget och berätta hur civila påverkas.
– Men av säkerhetsskäl kan jag inte berätta exakt om våra planer. Vi har ambitionen att vara på plats och sen kommer publiken att märka när vi är det i sändning, sa hon i veckan.
Hon berättade vidare att tittarna brukar bli oroliga när korrespondenterna inte syns i sändning.
– Jag är helt överväldigad av publikens gensvar. Jag upplever att våra korrespondenter har blivit folkkära. Många hör av sig och undrar om något har hänt så jag märker vilket genomslag de har och hur viktiga de är.
Hur går resonemanget när man måste göra överväganden kring säkerhet och det journalistiska uppdrag som public service har?
– Det är det svåraste som finns på en redaktion. Vi åker ju till områden som andra lämnar och eftersom läget förändras hela tiden är det jättesvårt att analysera hur vi kan minimera risker och på ett säkert sätt rapportera. Det här är ett högriskområde för journalister.
På TV4 sa Fredrick Malmberg, chef på Nyheterna, samma sak i veckan:
Att det är viktigt med närvaro och att man har utsända i regionen, men att man inte kommenterar om och när de befinner sig i Ukraina eller utanför.
– Vår ambition är att vara på plats. Det är alltid en svår avvägning där våra reportrar är i högsta grad delaktiga, de är rutinerade och har god kunskap både om regionen och om liknande situationer, så vi lutar oss mycket på dem men också på våra externa säkerhetsbolag som också gör bedömningar.
SVT på plats i Lviv
Under tisdagseftermiddagen meddelade SVT:s korrespondent Samir Abu Eid att han och fotografen Salim Alsabbagh anlänt till Lviv i västra Ukraina.
”Vi hann knappt komma till Lviv i västra Ukraina förrän flyglarmet gick och vi fick ta skydd i en källare. Men än så länge är det relativt lugnt här i de västra delarna av landet. I huvudstaden Kiev och i Charkiv däremot rasar kriget,” skrev Samir Abu Eid på Instagram.