Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s tweet gav fler frågor än svar

"Rykten sprids just nu om att regeringen styr SVT:s journalistik. Det kan vi dementera (vi debatterar inte ryktet vidare här)". Så står det på SVT:s Twitterkonto.

Men vad är det för rykte? Tweeten väckte många frågor.

- Det var ju ett totalt felaktigt rykte som vi bedömde att vi skulle bemöta. Men sättet vi gjorde det på var inte det bästa, säger Catarina Wilson på SVT Kommunikation.

Det var en tweet som väckte så väl förvåning som skratt under fredagskvällen.

"Rykten sprids just nu om att regeringen styr SVT:s journalistik. Det kan vi dementera (vi debatterar inte ryktet vidare här)".

Tweeten, som i skrivande stund delats över 300 gånger, fick många reaktioner - men kanske inte av det slag som SVT hade hoppats på.

Var den fejk? Vad var det för rykte? Frågorna var många.

 

 

SVT:s kommunikationsavdelning säger nu att tweeten var olycklig.

– Det var ett rykte som spreds på Twitter och vi såg att det eskalerade under fredagen. Det var ju ett totalt felaktigt rykte som vi bedömde att vi skulle bemöta. Men sättet vi gjorde det på var inte det bästa, säger Catarina Wilson på SVT Kommunikation.

Bakgrunden till tweeten och "ryktet" var enligt Catarina Wilson ett Facebookinlägg där det påstås att SVT och TV4 inte längre rapporterar om bland annat kriminalitet i Sverige.

"Orsaken sägs vara att regeringskansliet uppmanat SVT att inte sända inslag som kan innebära att SD gynnas i opinionsmätningar", står det i inlägget som delats över tusen gånger.

Men många av de som följer SVT:s konto på Twitter kände inte till detta rykte. Ekots Tomas Ramberg var en av de som reagerade.

 

 

– Att twittra från SVT:s Twitterkonto var en olycklig hantering, för det bidrog till att sprida det ännu mer, säger Catarina Wilson.

"Gick lite för fort"

I somras fick bland annat en SVT-redaktion utrymmas på grund av hot efter en publicering om Jimmie Åkessons kräftskiva. Utöver hot sprids också många felaktiga rykten om SVT, menar Catarina Wilson.

Något som man kommer fortsätta försöka bemöta, men i en annan form, framöver.

– SVT är mellan varven ganska utsatta för felaktiga påståenden, rykten, hat och också hot. Vi får fundera över hur vi ska bemöta felaktiga saker som sprids, säger Catarina Wilson, som konstaterar att Tweeten inte hade förberetts tillräckligt.

– En del i förklaringen är att det gick lite för fort, säger hon.

Var det aktuellt att ta bort Tweeten?

– Det känner inte jag till. Den blev delad på en gång, då får vi stå för saker när de inte är helt bra också.