Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT:s svar på turkiska kritiken: ”Skojar friskt”

Spänningar har återigen uppstått mellan Sverige och Turkiet efter SVT:s ”Svenska Nyheter” gjorde satir om president Erdogan. Turkiet är fortsatt är en avgörande faktor i huruvida Sverige släpps in i Nato eller ej.
Foto: Janne Danielsson. / SVT.
Turkiets president Erdogan.
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
I ett segment byttes programvinjetten ut till ”Kurdiska Nyheter med Kadir Meral” – varpå den svensk-kurdiska komikern och författaren tog över programledarstolen och fortsätter skoja på Erdoğans bekostnad.
Foto: SVT

När SVT:s ”Svenska Nyheter” skämtade om Erdogan ledde det till svarta rubriker i turkisk press. 

I morgon deltar både Andersson och Erdogan på ett toppmöte i Prag.

– Jag misstänker att den svenska regeringen inte är helt nöjd över tajmningen av det här programmet, säger Turkietkännaren Paul Levin till TT.

– Vi är alltid beredda på kritik och reaktioner, säger Ebba Adielsson, ansvarig utgivare för programmet.

Nu har Sveriges ambassadör i Turkiet kallats upp till landets utrikesdepartement, rapporterar Reuters.

Ebba Adielsson, ansvarig utgivare för Svenska Nyheter, vill inte specifikt kommentera den turkiska kritiken – men säger att den inte kommer påverka programmets innehåll framöver. 

– Svenska nyheter är ett satirprogram där vi skojar friskt om aktuell politik och makthavare. I Sverige har vi yttrandefrihet och fri press, utrymmet för humor och satir är mycket vidsträckt, skriver hon i ett mejl till Expressen. 

Turkisk press: ”En skam”

Det var i det senaste avsnittet av humorprogrammet ”Svenska Nyheter” som det skämtades friskt på Turkiets president Recep Tayyip Erdogans bekostnad.

Det väckte starka reaktioner i turkisk press – som bland annat beskrev programmet som ”en skam” och kopplade ihop det med Finlands och Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. 

”Det skandalösa programmet sändes – trots att Turkiet har möjlighet att lägga in veto mot ansökan om länderna inte accepterar Turkiets krav”, skrev den regimvänliga dagstidningen Sabah. 

Ambassadör kallas till Turkiets UD

Enligt Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, är Erdogan extremt känslig för förolämpningar, rapporterar TT.

– Formellt är det upp till det turkiska parlamentet att fatta beslut om Sveriges Natoansökan, men i slutändan är det Erdogan som bestämmer – och han är en känslosam person som absolut kan välja att straffa en motpart om han känner sig kränkt, säger han till nyhetsbyrån.

På onsdagseftermiddagen rapporterar Reuters att Sveriges ambassadör i Turkiet kallats upp till landets utrikesdepartement.

Ambassadören Staffan Herrström ska ha fått höra att ”de överdrivna och fula uttrycken” och ”nidbilderna” riktade mot presidenten och Turkiet är inte acceptabla. Därtill hävdades att uttalandena inte kunde falla under yttrandefriheten, rapporterar Reuters.

Erdogan och Andersson till toppmöte

Under torsdagen samlas Europas ledare i Prag för ett toppmöte där även Erdogan väntas delta. Därmed finns en möjlighet för avgående Magdalena Andersson (S) att ta upp Natoansökan.

– Jag misstänker att den svenska regeringen inte är helt nöjd över tajmningen av det här programmet, säger Paul Levin till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.