Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT:s plan: Skicka in hyllad filmare i fängelse

Klass 1-anstalten Hall strax utanför Södertälje har byggt en ny fängelsebyggnad – se hur den ser ut invändigt.
Christoffer Hjalmarsson.
Foto: SVT
Christoffer Hjalmarsson.
Foto: Janne Danielsson/SVT

SVT-succén ”36 dagar på gatan” prisades som ”årets fakta- och samhällsprogram och nu planeras under stort hemlighetsmakeri uppföljaren ”30 dagar i fängelse”.

SVT har lovat Kriminalvården att serien inte ska vara ”granskande”.

Beslut har därefter fattats om inspelning på ett fängelse där två av Malexandermördarna har varit inlåsta.

I SVT:s dokumentärserie ”36 dagar på gatan” skildrade fotojournalisten och dokumentärfilmaren Christoffer Hjalmarsson livet som hemlös i Stockholm. Han levde själv på gatan och förmedlade berättelser från hemlösa som han träffade.

Serien hade premiär i SVT i december 2018 och blev en succé som bland annat fick tv-priset ”Kristallen” i klassen ”Årets fakta- och samhällsprogram”. Den nominerades också till Föreningen grävande journalisters pris ”Guldspaden”.

Den svenska dokumentärserien, som gjordes av Hjalmarsson tillsammans med produktionsbolaget ITV Studios på uppdrag av SVT, hade en norsk förlaga i ”Petter Uteliggaren”.

SVT-serien ”36 dagar på gatan” hade premiär i december 2018.
Foto: SVT

I Norge har den serien följts upp av ”Petter i fengsel” där dokumentärfilmaren Petter Nyqvist tillbringat en månad på högsäkerhetsfängelset Halden.

Nu har den svenska Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren godkänt SVT-projektet ”30 dagar i fängelse”. Beslutet fattades i slutet av februari.

SVT: ”Vi är inte granskande”

I avtalet med produktionsbolaget som undertecknats av generaldirektören står det:

”För att öka allmänhetens möjligheter till insyn i och kunskaper om Kriminalvårdens uppdrag att verkställa påföljder finns det skäl att genom en dokumentärserie låta skildra innehållet i vardagen på en kriminalvårdsanstalt.”

”Den aktuella dokumentärserien ska handla om en fotojournalists vistelse på en kriminalvårdsanstalt under en period av ca 30 dagar. Dokumentärserien är planerad att sändas på SVT.”

SVT och ITV Studios har i presentationen av idén lovat Kriminalvården att infallsvinkeln ”mjuka och mänskliga frågor, vi är inte granskande”.

SVT och produktionsbolaget skriver också att det finns ”en bild av att de som sitter i fängelse har det för bra, som på ett hotell” och att det i serien ska ges svar på hur ”tungt” det är att vara frihetsberövad.

Polismördarna Jackie Arklöv och Andreas Axelsson har suttit på anstalten där tv-serien nu ska spelas in.
Foto: Polisen / Polisen

TV-serien ska vara ”folkbildande”, lovar SVT och produktionsbolaget.

I presentationen som som legat till grund för avtalet med Kriminalvården skriver de om upplägget med fotojournalisten som ska bo på anstalten:

”Han tillbringar tiden med fångar på en avdelning, äter med dem, arbetar med dem, går på undervisning, tränar osv. På detta vis kan han uppleva och försöka förstå hur ett svensk fängelse fungerar och hur ett fängelsestraff påverkar internerna.”

Stort hemlighetsmakeri

Kriminalvården har valt att hemlighålla vem det är som SVT presenterat den som ska sitta inne i en månad.

I handlingar som Expressen begärt ut har Kriminalvården placerat en svartruta över den aktuella fotojournalistens ansikte i presentationsmaterialet från SVT och produktionsbolaget.

Bilden känns dock igen. Den föreställer Christoffer Hjalmarsson och har tidigare använts i marknadsföringen av ”36 dagar på gatan”.

Kriminalvården har täckt för Christoffer Hjalmarssons ansikte i SVT:s presentation av tv-projektet ”30 dagar i fängelse”. Bilden på Hjalmarsson, som monterats in framför en fängelsemur, har tidigare använts i marknadsföring av ”36 dagar på gatan”.
Foto: SVT
Kriminalvården har täckt för Christoffer Hjalmarssons ansikte i SVT:s presentation av tv-projektet ”30 dagar i fängelse”.
Foto: SVT
Bilden i SVT-presentationen, som monterats in framför en fängelsemur, har tidigare använts i marknadsföring av ”36 dagar på gatan”.
Foto: Janne Danielsson/SVT

Fängelset i Halmstad har valts som inspelningsplats.

Det är en anstalt i den näst högsta säkerhetsklassen där bland annat Malexandermördarna Jackie Arklöv och Andreas Axelsson tillbringat en del av de senare delarna av sina straff.

Bara intagna som vill vara med i serien kommer att filmas.

Inspelningarna har väckt frågor internt om sekretessen för fångar och platsbristen som gör det svårt att flytta interner från och till avdelningen som blir en inspelningsplats.

Inför generaldirektörens beslut om tv-inspelningen har 19 tjänstemän inom Kriminalvården samlats till en risk- och konsekvensanalys. I den bedöms risken vara störst för ”negativt drev och personuppgiftsröjning”, ”negativa konsekvenser för medarbetare” och ”att rättsligt efterspel upptar resurser”.

SVT:s programchef Micael Lekberg bekräftar planerna på serien och säger att han hoppas att inspelningarna startar under året.

– Vi planerar ett dokumentärprojekt inom Kriminalvården. Vi gör det för att vi tycker att ämnet är intressant och att vi fått möjlighet att komma in, säger han.

Varför lovar SVT att det inte vara en granskande serie?

– Detta handlar mer om en ambition att göra en skildrande dokumentärserie om Kriminalvården. 

Han är dock förtegen om detaljerna och vill inte säga om det är Christoffer Hjalmarsson som ska göra serien.

– Det kan vi inte bekräfta, säger Lekberg.

Expressen har sökt Hjalmarsson.

LÄS MER: Farligaste fångarnas liv i svenska superbunkern 

Domedagsbilderna inifrån nya jättefängelset 

Plats för 40 000 • Del i landets brottsbekämpning • Presidenten: ”Nya hem”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.