Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT:s hårda svar: ”Är häpnadsväckande”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
SVT:s vd Hanna Stjärne är starkt kritisk mot motionen från Miljöpartiets kongress.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Rebecka Le Moine, MP.
Foto: PRESSBILD

Nu kommer SVT:s hårda markering mot Miljöpartiet – efter att ett 30-tal medlemmar ville styra SVT:s nyhetsbevakning så att en kvart i varje Aktuellt och Rapport skulle ägnas åt klimatkrisen. 

Motionen avslogs av partistyrelsen, men att den ens skrevs är häpnadsväckande”, skriver Hanna Stjärne, vd för SVT, i sin blogg

Ett 30-tal medlemmar låg bakom motionen till Miljöpartiets kongress. I den föreslogs en styrning av SVT som skulle innebära att 15 minuter av varje Rapport och Aktuellt skulle ägnas åt klimatkrisen. 

Partimedlemmarna ville även viga några minuter av Sveriges Radios nyhetssändningar åt klimatkrisen. 

Höga partiföreträdare ställde sig bakom motionen

Höga företrädare, som riksdagsledamoten och språkrörskandidaten Rebecka Le Moine, hade ställt sig bakom förslaget med drog tillbaka sitt stöd efter att Svenska Dagbladet rapporterat om saken. 

Även Göteborgs oppositionsråd Karin Pleijel drog tillbaka sitt stöd för motionen efter att den blev känd. 

Den avslogs sedan av partistyrelsen. 

Nu tar SVT:s vd Hanna Stjärne bladet från munnen och kallar motionen för ”häpnadsväckande”. 

”Politiker ska hålla fingrarna borta från SVT:s journalistik”, lyder rubriken till hennes blogginlägg. 

Hanna Stjärne: ”Att den ens skrevs är häpnadsväckande”

Och nu i veckan lades en motion till Miljöpartiets kongress där ett 30-tal medlemmar ville att partiet ska få SVT att ägna en kvart i varje Aktuellt och Rapport åt klimatkrisen. Motionen avslogs av partistyrelsen, men att den ens skrevs är häpnadsväckande”, skriver Stjärne på sin blogg ”Om oss”. 

Hon skriver att nästa tillfälle för politiker att formulera om public service sändningsuppdrag är 2026, när nästa tillståndsperiod inleds – men att detta inte innebär att de kan politisera nyhetsvärderingen. 

Det kan vara övergripande villkor som ett mångsidigt utbud, spegling av Sverige och att värna svenska språket. Men jag invänder mycket starkt mot alla försök att från politiskt håll direkt påverka innehållet i SVT:s utbud eller vilka samhällsfrågor våra reportrar ska granska”, skriver Hanna Stjärne och citerar portalparagrafen i sändningstillståndet: 

SVT ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.” 


M och C kritiska mot ny klimatbudget

Regeringen vill satsa ytterligare 12 miljarder på klimat- och miljöåtgärder under 2022. Budgeten kritiseras dock av C och M.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.