Under SVT:s partiledardebatt debatterades först förändringar i arbetsrätten, illustrerad genom fastighetsskötaren ”Leif”. När ämnet sedan övergick till kriminalitet lyftes exemplet om 13-årige ”Hassan” som hamnat på glid.
I sociala medier anklagas SVT:s exempel för att vara stereotypt.
Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, skriver på Twitter:
”För första gången får en Hassan TV-tid i Public Service. Då som exempelnamn på en kriminell. Som extra bonus nämns även Hassans mamma som exempel på mamma till en kriminell person. Bra jobbat SVT Agenda. 99% av alla ”Hassan” begår inte brott. När ska de/vi nämnas?”
Han får medhåll från partikollegan Malcolm Jallow:
”Det är klart att han (den unga kriminella) ska heter just 'Hassan'”
Debatt om SVT:s exempel
Flera har också gjort sig lustiga över exemplen. Ett satirkonto för ”Leif, 58” har skapats på Twitter.
https://twitter.com/58_leif/status/1315368346922221569”Vi har lärt känna Leif och Hassan hittills. Vem kommer vi få lära känna i äldredebatten härnäst tror vi?”, kommenterar Nike Örbrink, ordförande för KDU.
Johan Paccamonti, budgetchef för Moderaterna, twittrar:
”Leif och Hassan. SVT visar sig vara uppenbart mer konservativa än sitt progressiva systerföretag SR vad gäller urval. Tydlig institutionell konkurrens inom public service.”
I ett mejlsvar skriver Eva Landahl, programchef för SVT Nyheter:
”Namnen var inte det viktiga, utan att partiledarna skulle diskutera problematiken som lyftes fram. Leif – skulle beskriva en man i övre medelåldern, Hassan var en ung pojke i ett utsatt område och Anne-Marie en 80-plussare som har hemtjänst. I alla casen handlade det om att hitta namn som var rimliga att ha i de olika exemplen. Men vi hade kunnat välja andra namn.”