SVT:s Bert Sundström svårt knivskuren i Kairo

Publicerad
Uppdaterad
SVT:s Bert Sundström hittades på torsdagskvällen allvarligt skadad på ett sjukhus i Kairo.
Han rapporteras vara knivhuggen i ryggen och ha skallskador. Enligt sjukhuspersonalen är han vid medvetande och kan kommunicera.
- Han är allvarligt skadad men tillståndet bedöms som stabilt, säger Olov Carlsson, divisionschef på SVT:s nyheter.
Flera journalister har gripits och misshandlats när de bevakat demonstrationerna i Kairo.
På torsdagseftermiddagen försvann SVT:s utsände, Bert Sundström.
Robert Wiström, redaktör för Rapport, berättar att Bert Sundström gick ner mot Befrielsetorget vid klockan 14 på eftermiddagen.
Vid klockan 14.15 hade han telefonkontakt med Robert Wiström.
Det var ett dramatiskt läge och man beslutade att Bert Sundström skulle lämna en rapport via telefon till en eftermiddagssändning.

"Hos militären"

Några minuter senare ringde Robert Wiström upp igen från en inspelningsstudio.
Då svarade en främmande man.
- Er man finns hos den egyptiska regeringen, hos militären. Vill ni horungar ha honom, så kom och hämta honom, sa mannen på arabiska.
SVT fick ingen kontakt med Bert Sundströms telefon efter det första samtalet. Först flera timmar senare, runt halv nio på kvällen, fick de uppgifter på att han befann sig på ett sjukhus i Kairo.
- Först klockan 21 kunde vi bekräfta att det var han. Vi fick uppgiften genom våra kontakter och källor på plats, säger Olov Carlsson, divisionschef på SVT:s nyheter.

Skallskador och knivhugg

SVT har inte kunnat prata med Sundström som vid 21-tiden togs om hand på sjukhuset. Det är oklart exakt vilka skador han har men den senaste informationen säger att det är skallskador och knivhugg i ryggtrakten.
- Han är allvarligt skadad men tillståndet bedöms som stabilt, säger Carlsson.
SVT vet fortfarande inte vad det är som har hänt med deras utsände. Vid 21-tiden var han vid medvetande och kunde svara på tilltal. Svensk polis finns på plats i hans rum på sjukhuset.

Skickar inte reportrar

SVT har nu beslutat att inte skicka ner fler medarbetare till Kairo.
- Som läget är just nu skickar vi inte ner några. Vi hade planer på att skicka ner fler medarbetare på fredag. Det pågår någon typ av systematisk jakt på utländska journalister och då kan vi inte skicka ner nya människor till Kairo, säger Olov Carlsson.
De två SVT-medarbetare som är på plats förutom Bert Sundström har fått order om att hålla sig inomhus och SVT ska besluta på fredagsmorgonen ifall de ska stanna i landet eller skickas hem.
- Det är klart att det påverkar bevakningen men vi måste tänka på säkerheten för våra anställda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag