SVT/Novus: Miljöpartiet ökar – M och SD lika stora

”Många ser inte någon annan utväg”.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.
Foto: Tommy Pedersen/TT

Miljöpartiet har sedan i december förra året legat under riksdagsspärren.

Nu ökar partiet i SVT/Novus senaste väljarbarometer. 

– Vi ser en tydlig rörelse från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till Miljöpartiet, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus. 

SVT/Novus har släppt sin senaste väljarbarometer. 

Den visar på en signifikant ökning för Miljöpartiet som klättrar en bit över riksdagsspärren. De hamnar nu på 5,2 procent, enligt mätningen.

Enligt Novus vd Torbjörn Sjöström har man sett en tydlig förflyttning från V och S till MP. Något som sannolikt beror på att väljarna ser att om MP trillar ut så kommer det inte gå att bilda en S-ledd regering.

Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, tror att klimatfrågan är en av orsakerna till att partiet lyckas locka till sig väljare.

– Det sista halvåret har det blivit väldigt tydligt att det bara är ett parti i svensk politik som är berett att prioritera klimatfrågan på riktigt och att de andra partierna lämnat walk over, säger hon till SVT.

M och SD – lika stora

Samtidigt visar undersökningen att Moderaterna och Sverigedemokraterna nu är lika stora. Båda samlar 18,6 procent av väljarna, enligt mätningen.

Det är något som enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, kan få konsekvenser för Liberalerna. Detta då flera moderata sympatiserar gjort sig beredda på att stödrösta på L.

– När de märker att Moderaterna riskerar att tappa positionen som största parti i blocket är det troligt att man i så fall drar undan sin röstningsintention på Liberalerna och går tillbaka till M.

SVT/Novus väljarbarometer / Augusti

V: 7,2 (8,8)

S: 30,6 (31,7)

MP: 5,2 (3,5)

C: 6,8 (5,4)

L: 5,1 (5,0)

KD: 6,3 (6,7)

M: 18,6 (19,6)

SD: 18,6 (17,4)

Övriga: 1,6 (1,3)

Förtroendet för regeringen dalar – men stabilt för Andersson

Ny Expressen/Sifo-mätning • Fortsatt stabilt för Andersson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.