Eva Hamilton vill se en rad förändringar för SVT i framtiden. Bland annat att SVT:s arkiv ska läggas ut på webben. Foto: Mikael Sjöberg
Eva Hamilton vill se en rad förändringar för SVT i framtiden. Bland annat att SVT:s arkiv ska läggas ut på webben. Foto: Mikael Sjöberg

SVT vill skrota tv-licensen

Publicerad
Uppdaterad
Tv-licens - oavsett om du ser på SVT på TV eller i din dator.
Nu vill SVT förändra avgiften - och öppna hela sitt arkiv.
"Om public service fortsatt ska kunna följa med sin tid måste verksamheten själv ha förmåga att förnya sig" skriver Eva Hamilton på DN Debatt.
Samtidigt som nya direktiv för public service formas på kulturdepartemenetet inför ett nytt sändningstillstånd som sträcker sig fram till 2019 presenterar SVT:s vd Eva Hamilton sina förslag på förändringar.
På Dagens Nyheters debattsida på tisdagen skriver hon om fyra saker hon vill förnya – där tv-licensen är en av dem.

"Mindre integritetskränkande"

"Kopplingen mellan innehav av en tv-mottagare och avgiftsplikt kan upplevas som mindre självklar när fler tar emot tv-program via datorn eller mobilen" skriver Hamilton.
Hon jämför med Tyskland där hushållen ska betala en månadsavgift för möjligheten att ta emot public service-innehåll och avgiften är oberoende av vilken teknisk utrustning som används.
Detta skulle vara mindre integritetskränkande än dagens modell som bland annat innebär kontroll av tv-innehav, skriver Eva Hamilton.

SVT:s arkiv öppnas

Till förändringarna hör också att hela SVT:s arkiv ska vara öppet för allmänheten.
"Redan i dag erbjuder SVT webbpublicering av rättighetsklarerat innehåll – men vi skulle kunna ge så mycket mer!" skriver Hamilton.
Eva Hamilton vill också se att webben blir en lika självklar del av verksamheten som tv.
Men den enskilt viktiga punkten för att SVT ska hänga med sin tid är att fortsätta satsa för ett brett programuppdrag som passar alla tittare, enligt Hamilton .

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag