Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT utsatt för cyberattacksförsök

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
SVT:s vd Hanna Stjärne.Foto: ANDERS YLANDER
Sveriges Televisions ”Uppdrag granskning” utsattes för ett försök till en cyberattack i november, uppger SVT.Foto: Alex Ljungdahl

I november ska SVT:s ”Uppdrag Granskning” ha utsatts för ett försök till en cyberattack, rapporterar SVT.

Enligt tv-kanalen var det ett av flera försök att påverka journalistiken – varför man nu väljer att stärka säkerheten.

– Vi rustar oss för en verklighet som vi inte såg för några år sedan, säger SVT:s vd, Hanna Stjärne, till Expressen.

SVT har vid flera tillfällen utsatts för försök till cyberattacker under de gångna åren.

Det senaste försöket kom i november i fjol, då ”Uppdrag Granskning” gjordes till måltavla. Attacken inträffade i samband med ett avslöjande om att ryska Kalashnikov skickat 10 miljoner kronor i lån till företagets gren i USA, rapporterar tv-kanalen.

Året dessförinnan hade SVT:s sociala medier-konton utsatts i samband med att satirprogrammet ”Svenska nyheter” skämtat om Kina.

SVT stärker säkerheten

Enligt SVT misslyckades den senaste attacken mot ”Uppdrag Granskning”. Efteråt meddelar dock public service-kanalen att man kommer att utöka säkerheten mot cyberattacker.

– Vi rustar oss för en verklighet som vi inte såg för några år sedan. Den snabba tekniska utvecklingen har lett till allt mer sofistikerade attacker vilket gör att vi också måste bli ännu skickligare, både på att arbeta proaktivt med cybersäkerhet men även agera snabbt när något händer, säger Hanna Stjärne, vd för SVT, i ett uttalande till Expressen.

Tv-kanalen skriver att man kommer att tillsätta ett särskilt cyberattacksteam som ska identifiera och bekämpa digitala hot. Därtill ska personalen utbildas i hur cyberattacker kan motverkas.

35 hot mot säkerheten per dag

Hanna Stjärne skriver även om beslutet i en debattartikel hos SvD. Där framgår att SVT i snitt hanterar 35 säkerhetsärenden per dag.

Det handlar om såväl hatmejl som våldshandlingar, ofredanden och hot, varav en stor mängd polisanmäls. 

För SVT har det inneburit att kostnaderna för säkerhet fyrdubblats på fem års tid. En stor del av detta uppges ha gått till personligt skydd för medarbetare, skriver Hanna Stjärne hos SvD.

Finns det någon risk att attackerna påverkar SVT:s journalistik?

– Det får det aldrig någonsin göra. Om journalister börjar undvika de mest kontroversiella och brännande frågorna har vi en ytterst farlig utveckling där pressfriheten urholkas. Just därför behöver vi rusta oss kring bland annat it-säkerhet på allra bästa sätt, uppger Hanna Stjärne för Expressen. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.