Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-team attackerat med sten: ”Stäng av kameran”

När SVT var ute och filmade inför programmet "Uppdrag granskning", som sänds 26/1, kastade någon plötsligt en sten på dem och skrek "fuck SVT".
SVT-teamet konfronteras av en grupp unga killar.
Foto: SVT:s "Uppdrag granskning"/ Skrämdump
Foto: SVT:s "Uppdrag granskning"
Tjärna Ängar i Borlänge. Arkivbild.
Foto: OLLE SPORRONG

I SVT:s ”Uppdrag Granskning” undersöks vilka insatser som gjorts i det utsatta området Tjärna Ängar i Borlänge.

När reportrarna är vid en studentlokal blir de attackerade av någon som kastar sten.

– Fuck SVT, skriker en person och springer i väg.

– Ni måste säga bra saker om det här området om ni ska spela in, säger en man som kommer fram till teamet.

2015 presenterade polisen den första listan över utsatta områden i Sverige. Dessa var platser som polisen skulle ägna särskild uppmärksamhet, för att minska kriminaliteten.

I SVT:s ”Uppdrag granskning” sätts landets nordligaste utsatta område under luppen: Tjärna Ängar i Borlänge, som kategoriserats som riskområde.

Polisen har larmat om utbredd arbetslöshet och kriminalitet i stadsdelen. 2017 bedömdes också det socioekonomiska tillståndet vara sämst i Sverige.

2019 kom fler alarmerande uppgifter i en intern polisrapport som ”Uppdrag granskning” tagit del av. I den uppgav polisen att antalet anmälda brott minskat, men att det kunde bero på att kriminella nätverk tagit kontrollen.

”Stäng av kameran!”

”Uppdrag granskning” pratar med flera boende som lyfter olika sidor av Tjärna Ängar. Vissa pratar om hjälpsamheten och gemenskapen. Andra beskriver bilbränder och skottlossningar.

Ett möte blir särskilt dramatiskt. Vid en studentlokal kastar någon sten mot SVT-teamet. En person skriker ”fuck SVT” och springer därifrån. 

Strax därpå kommer tre killar fram, varav två bär masker.

– Vad är det ni filmar i Tjärna Ängar?, säger en person.

– Stäng av kameran!, säger en annan.

– Ni måste säga bra saker om det här området om ni ska spela in.

På frågan om de vill intervjuas blir svaret:

– Det är ni som kommer och bryr er, så ni måste bara fokusera på det positiva. Ni försöker hitta fel. Det finns problem överallt – i stan, i Södermalm.

Snart därefter lämnar killarna platsen.

SVT-teamet konfronteras av gruppen unga killar.
Foto: SVT:s "Uppdrag granskning"

Resursbrist inom polisen

”Uppdrag granskning” försöker hitta en handlingsplan för hur polisen arbetar i Tjärna Ängar – utan framgång. I programmet nämns dock att två områdespoliser anställdes 2016, för att finnas på plats i centrum på tisdagar mellan 09-15. 

Året därpå minskades närvarotiden till helgfria tisdagar mellan 09-12.

I dag har polisen ingen fast tid för sin närvaro i Tjärna Ängar. I stället arbetar sex områdespoliser i västra Borlänges tre stadsdelar. 

Många av dem som ”Uppdrag granskning” pratar med säger att mer behöver göras för att minska kriminaliteten. Samtidigt pekar polisen på resursbrist och att kommunen behöver ta större ansvar.

Enligt Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, har flera åtgärder vidtagits. Kommunen har bland annat tillsatt föräldrastöd, föreningsstöd, lovaktiviteter och stöd till fritidsgårdar. 

Men att förändra situationen tar tid.

– Planen är att nöta på. Det här är ingen quick fix, säger Jan Bohman i ”Uppdrag granskning”.

”Uppdrag granskning” finns på SVT Play och visas i SVT1 klockan 20.00 på onsdagar.

Se mer

Masria Hassan och Ihlan Ahmed vill förändra bilden av deras hemort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.