Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT tar notan – när profilen döms för människosmuggling

Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

152 384 kronor – det är rättegångskostnaderna som SVT väljer att betala för Fredrik Önnevall och två andra journalister, efter att de tre i går dömdes för människosmuggling i Högsta domstolen.

Domen kommer efter att de tre journalisterna 2014 smugglade hem en syrisk flyktingpojke i samband med en tv-inspelning, utan SVT:s godkännande.

– Jag vill hävda att SVT inte tar ställning i skuldfrågan, men att vi har ett ansvar för våra medarbetare eftersom vi sände programmet, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT.

På torsdagen meddelade Högsta domstolen att Fredrik Önnevall och två andra SVT-journalister döms för människosmuggling.

Detta efter att under inspelningen av tv-programmet "Fosterland", som sändes i SVT, ha tagit med sig en 15-årig syrisk flyktingpojke till Sverige.

– Jag känner mig stolt över att vi fattade det beslutet, stolt över att vi gjorde som vi gjorde, sa Fredrik Önnevall till SVT Nyheter efter att domen meddelats.

SVT meddelade kort därefter att de kommer att stå för de tre journalisternas rättegångskostnader.

Bild från SVT-programmet Fosterland.

Kostnaden: 152 384 kr

Expressen har gått igenom domarna från Malmö tingsrätt och Hovrätten över Skåne och Blekinge och räknat samman kostnaderna som SVT nu åtar sig att betala.

Prislappen: 152 384 kronor.

När en person döms i ett brottmål åläggs denne vanligtvis att betala sina egna rättegångskostnader. Andelen av kostnaden som personen ska betala bestäms av dennes privatekonomi.

Både tingsrätten och hovrätten beslutade att Fredrik Önnevall hade tillräckligt god ekonomi för att betala hela sina egna rättegångskostnader. Men nu väljer alltså SVT att betala ändå.


LÄS MER: Åklagarens krav: Tre månaders fängelse


Fredrik Önnevall har dömts för människosmuggling i tre domstolar. Här bild på programmet Fosterland.

Tackade nej till offentlig försvarare

En av kollegerna behövde betala tio procent av kostnaderna i tingsrätten och ingenting för ombudet i hovrätten. Den tredje journalisten valde i tingsrätten att tacka nej till den offentliga försvarare som tilldelades honom och i stället anlita en advokat privat.

Kostnaden för den privata försvararen blev 38 000 kronor.

Hanna Dowling är chef för företagskommunikation på SVT. Hon menar att beslutet att betala för rättegångskostnaderna hänger ihop med att kanalen valde att sända tv-programmet.

– Det här var ett beslut som teamet fattade självständigt i och med den här inspelningen. På grund av det faktum att vi, efter noga övervägande, valde att sända serien i tv, så tyckte vi att vi hade ett ansvar för våra medarbetare.

Dowling säger att de tre journalisterna fattade ett svårt beslut när de tog med sig den 15-årige pojken:

– De hamnade i en väldigt oväntad situation och ställdes inför ett svårt beslut. De fattade då ett beslut, självständigt, grundat på deras egen moral och vad de kunde leva med. Då uppstod den här situationen.

Uppmärksammad tv-serie

Hon tycker inte att det finns skäl att ifrågasätta SVT:s oberoende ställning på grund av beslutet att betala rättegångskostnaderna.

– Jag vill hävda att SVT inte tar ställning i skuldfrågan, men att vi har ett ansvar för våra medarbetare eftersom vi sände programmet, säger Hanna Dowling.

Tv-serien Fosterland började sändas på SVT i januari 2016, ett år efter att Önnevall och kollegerna polisanmäldes för att ha tagit med den syriske pojken till Sverige.

I programmet, vars första säsong spelades in under 2014, besöker Önnevall flyktingläger med syfte att beskriva situationen för världens flyktingar. Resan till Sverige med flyktingpojken är en del av programmet.

Önnevall har hela tiden vidhållit att det var rätt beslut att ta med sig pojken.

– Vi hade så klart önskat att vi friats helt och att de sett det för vad det är, att vi räddat ett barn, sa Önnevall till SVT Nyheter efter att Högsta domstolens dom meddelades på torsdagen.


I en tidigare version av artikeln stod det att rättegångskostnaderna som SVT väljer att betala är 114 384 kronor. Denna siffra inkluderade inte kostnaden för den privata försvarare som anlitades av en av journalisterna för rättegången i Malmö tingsrätt. Sedan artikeln publicerades har SVT återkommit till Expressen med den totala kostnaden. Inklusive arvodet till den privata försvararen betalar SVT 152 384 kr.


LÄS MER: HD halverar straffet för Fredrik Önnevall


Fredrik Önnevall och människosmugglingsmålet

X Under inspelningen av SVT-programmet "Fosterland" träffade Fredrik Önnevall och två andra journalister en syrisk flyktingpojke i Grekland.


X Efter att de tagit hem pojken till Sverige, utan att SVT meddelades, polisanmäldes de tre journalisterna av en privatperson.


X De dömdes till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för människosmuggling i Malmö tingsrätt. Hovrätten slog fast domen. Högsta domstolen sänkte påföljden till villkorlig dom och 40 dagsböter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.