På torsdagen meddelade Högsta domstolen att Fredrik Önnevall och två andra SVT-journalister döms för människosmuggling.
Detta efter att under inspelningen av tv-programmet "Fosterland", som sändes i SVT, ha tagit med sig en 15-årig syrisk flyktingpojke till Sverige.
– Jag känner mig stolt över att vi fattade det beslutet, stolt över att vi gjorde som vi gjorde, sa Fredrik Önnevall till SVT Nyheter efter att domen meddelats.
SVT meddelade kort därefter att de kommer att stå för de tre journalisternas rättegångskostnader.

Kostnaden: 152 384 kr
Expressen har gått igenom domarna från Malmö tingsrätt och Hovrätten över Skåne och Blekinge och räknat samman kostnaderna som SVT nu åtar sig att betala.
Prislappen: 152 384 kronor.
När en person döms i ett brottmål åläggs denne vanligtvis att betala sina egna rättegångskostnader. Andelen av kostnaden som personen ska betala bestäms av dennes privatekonomi.
Både tingsrätten och hovrätten beslutade att Fredrik Önnevall hade tillräckligt god ekonomi för att betala hela sina egna rättegångskostnader. Men nu väljer alltså SVT att betala ändå.
LÄS MER: Åklagarens krav: Tre månaders fängelse

Tackade nej till offentlig försvarare
En av kollegerna behövde betala tio procent av kostnaderna i tingsrätten och ingenting för ombudet i hovrätten. Den tredje journalisten valde i tingsrätten att tacka nej till den offentliga försvarare som tilldelades honom och i stället anlita en advokat privat.
Kostnaden för den privata försvararen blev 38 000 kronor.
Hanna Dowling är chef för företagskommunikation på SVT. Hon menar att beslutet att betala för rättegångskostnaderna hänger ihop med att kanalen valde att sända tv-programmet.
– Det här var ett beslut som teamet fattade självständigt i och med den här inspelningen. På grund av det faktum att vi, efter noga övervägande, valde att sända serien i tv, så tyckte vi att vi hade ett ansvar för våra medarbetare.
Dowling säger att de tre journalisterna fattade ett svårt beslut när de tog med sig den 15-årige pojken:
– De hamnade i en väldigt oväntad situation och ställdes inför ett svårt beslut. De fattade då ett beslut, självständigt, grundat på deras egen moral och vad de kunde leva med. Då uppstod den här situationen.
Uppmärksammad tv-serie
Hon tycker inte att det finns skäl att ifrågasätta SVT:s oberoende ställning på grund av beslutet att betala rättegångskostnaderna.
– Jag vill hävda att SVT inte tar ställning i skuldfrågan, men att vi har ett ansvar för våra medarbetare eftersom vi sände programmet, säger Hanna Dowling.
Tv-serien Fosterland började sändas på SVT i januari 2016, ett år efter att Önnevall och kollegerna polisanmäldes för att ha tagit med den syriske pojken till Sverige.
I programmet, vars första säsong spelades in under 2014, besöker Önnevall flyktingläger med syfte att beskriva situationen för världens flyktingar. Resan till Sverige med flyktingpojken är en del av programmet.
Önnevall har hela tiden vidhållit att det var rätt beslut att ta med sig pojken.
– Vi hade så klart önskat att vi friats helt och att de sett det för vad det är, att vi räddat ett barn, sa Önnevall till SVT Nyheter efter att Högsta domstolens dom meddelades på torsdagen.
I en tidigare version av artikeln stod det att rättegångskostnaderna som SVT väljer att betala är 114 384 kronor. Denna siffra inkluderade inte kostnaden för den privata försvarare som anlitades av en av journalisterna för rättegången i Malmö tingsrätt. Sedan artikeln publicerades har SVT återkommit till Expressen med den totala kostnaden. Inklusive arvodet till den privata försvararen betalar SVT 152 384 kr.
LÄS MER: HD halverar straffet för Fredrik Önnevall
Fredrik Önnevall och människosmugglingsmålet
X Under inspelningen av SVT-programmet "Fosterland" träffade Fredrik Önnevall och två andra journalister en syrisk flyktingpojke i Grekland.
X Efter att de tagit hem pojken till Sverige, utan att SVT meddelades, polisanmäldes de tre journalisterna av en privatperson.
X De dömdes till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för människosmuggling i Malmö tingsrätt. Hovrätten slog fast domen. Högsta domstolen sänkte påföljden till villkorlig dom och 40 dagsböter.