Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT tar bort dokumentär om ”kronisk borrelia”

SVT köpte in en dokumentär om så kallad kronisk borrelia – en diagnos som saknar vetenskapligt stöd.
I filmen ”Fästingkriget” genomgår filmaren Joonas Berghäll olika behandlingar mot vad han tror är kronisk borrelia.
Foto: SVT
I dokumentären ”Fästingkriget”, som har legat på SVT Play och som sändes i SVT1 på torsdagen, skildrar den finländske filmaren Joonas Berghäll sin resa över världen för att bota olika besvär som enligt honom är symtom på så kallad kronisk borrelia.
Foto: SVT

SVT köpte in en dokumentär om så kallad kronisk borrelia – en diagnos som saknar vetenskapligt stöd.

Det uppmärksammade Expressens medicinreporter Amina Manzoor som skrev en krönika om dokumentären.

Dagen efter har dokumentären avpublicerats från SVT Play och ersatts av ett underhållningsprogram i tv-tablån.

– Man skulle naturligtvis ha satt blåslampa på filmaren den här gången. Det har inte gjorts, säger SVT:s dokumentärchef Axel Arnö.

SVT har tidigare fällts av Granskningsnämnden för en annan dokumentär om samma ämne.

I dokumentären ”Fästingkriget”, som har legat på SVT Play och som sändes i SVT1 på torsdagen, skildrar den finländske filmaren Joonas Berghäll sin resa över världen för att bota olika besvär som enligt honom är symtom på så kallad kronisk borrelia. 

Han träffar också andra patienter som inte blir trodda av vården och intervjuar företrädare för uppfattningen att kronisk borrelia är en verklig diagnos. 

Expressens medicinreporter Amina Manzoor reagerade på innehållet i filmen och skrev en krönika med rubriken ”SVT sprider farliga myter – kan gynna charlataner”, som publicerades på torsdagen.

Amina Manzoor konstaterar att en majoritet av världens infektionsläkare och smittskyddsmyndigheter är överens om att kronisk borrelia inte är en riktig diagnos.

Expressens medicinreporter Amina Manzoor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kritiken: Riskerar att öka misstron mot vården

De alternativa behandlingar som presenteras i dokumentären är dyra, potentiellt farliga och bidrar till ökad antibiotikaresistens, skriver hon och fortsätter:

”Dokumentären får det att låta som att det är en världsomspännande konspiration med WHO i spetsen som förvägrar de lidande patienterna rätt vård. Den riskerar att skapa än mer misstro mot vården och skicka en redan utsatt patientgrupp i händerna på charlataner.”

Programmet sändes i SVT 1 klockan 22.30 på torsdagen.

Men på fredagen tog SVT bort dokumentären från SVT Play. Den skulle också ha sänts i tablå-tv klockan 15.15 på fredagen men byttes ut mot underhållningsprogrammet ”Är du helt hundra”, där de medverkande tävlar i att ”skilja på fake news och riktiga nyheter från verkligheten”.

Fyra personer har anmält programmet till Granskningsnämnden för radio och tv.

En anmälare skriver:

”Av 90 minuter ägnas så gott som ingenting åt den syn på saken som som infektionsläkare i hela världen står bakom. Finska infektionsläkaren Mari Karneva får 60 sekunder och franske professorn Marc Gentilini får 75 sekunder, resten av filmen är ensidig propaganda för den 'alternativa' synen på 'kronisk borrelia'.”

SVT tog bort filmen

Axel Arnö är SVT:s programchef för dokumentär och vetenskap och ansvarig utgivare för ”Fästingkriget”, som köptes in på förhand. Han påpekar att den köptes in till underkategorin SVT Dox, vars idé är att visa subjektiva och kreativa filmer och inte rena vetenskapsdokumentärer. Joonas Berghäll är en etablerad filmskapare i den genren, säger Arnö.

– I det här fallet visste vi att han ville göra en film om jakten på att förstå det som har drabbat honom och försöka hitta bot för det. Så långt är jag med. 

– Sen tycker jag att det inte blir okej när den i vissa delar utger sig för att presentera vetenskap. Det är det olyckliga med den här filmen: Det finns delar i den som man kan uppfatta som att de inte är subjektiva, utan objektiva.

Axel Arnö.
Foto: SVT

Axel Arnö uppger att han under fredagen uppmärksammats på de problematiska delarna i filmen.

– Då kände jag att jag inte har något annat val än att dra tillbaka filmen och göra en bättre koll på vad som faktiskt sägs. Jag säger inte att det som påstås är fel, men jag vill kolla vilka källorna är. 

Oklart om filmen kan återpubliceras

Inför publiceringen försåg han filmen med skyltar där det stod att kronisk borrelia inte är en vetenskapligt bevisad åkomma och att det inte finns några bevis för att den kan botas med långvariga antibiotikabehandlingar, säger han.

– Jag tror kanske inte att det var tillräckligt men jag tyckte det då.

Även om det är en friare film – borde det inte ha tänts en varningslampa när ni visste att filmen skulle handla om kronisk borrelia?

– Jo, med facit i hand. Man kan alltid vara efterklok. Man skulle naturligtvis ha satt blåslampa på filmaren den här gången. Det har inte gjorts. 

Finns det en möjlighet att ni kommer att återpublicera filmen när ni har gått igenom allt?

– Det får vi se.

Innan Amina Manzoors krönika publicerades riktade hon kritik mot dokumentären på Twitter. SVT svarade då, på onsdagen:

”Det handlar om filmaren Joonas Berghälls högst personliga resa. Han upplever verkligen sina symtom och mår fruktansvärt dåligt, efter behandlingen upplever han att han mår bättre, de flesta bakterier är borta.”

– Det är sant. Men det är inte hela bilden, säger Axel Arnö.

Filmaren vill vänta med kommentar

Expressen har talat med filmaren Joonas Berghäll som inte vill ge någon kommentar förrän han fått ta del av en översättning till engelska av all dokumentation om SVT:s val att avpublicera filmen.

År 2014 fälldes SVT av Granskningsnämnden för att ha sänt en fransk dokumentär om kronisk borrelia. 

Enligt Granskningsnämnden stred programmet mot kravet på opartiskhet.

Amina Manzoor: Bra att SVT drar tillbaka

Amina Manzoor tycker det är bra att SVT drar tillbaka filmen.

– Men jag har samtidigt svårt att förstå varför man inte gjorde detta innan den sändes. En snabb koll hade visat att det här är en mycket ifrågasatt diagnos och ett ämne där medier ofta hamnar fel, säger hon och fortsätter:

– Det är en gripande dokumentär och det är lätt att känna med Joonas och de andra patienterna i dokumentären. Jag tvivlar verkligen inte på att de lider, men dokumentären ger en falsk balans av det vetenskapliga läget och riskerar att uppmuntra till dyra och potentiellt farliga behandlingar. SVT har en särskild roll i samhället och därför ett stort ansvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.