I dag beslutades att Engla begravning kommer att direktsändas i SVT, men beslutet får kritik av bland annat författaren Göran Rosenberg: "Det här är i genren dokusåpa." Foto: ROBBAN ANDERSSON
I dag beslutades att Engla begravning kommer att direktsändas i SVT, men beslutet får kritik av bland annat författaren Göran Rosenberg: "Det här är i genren dokusåpa." Foto: ROBBAN ANDERSSON

SVT sänder Englas begravning - får kritik

Publicerad
Uppdaterad
Sveriges Television har beslutat att direktsända Englas begravning.
Englas mamma ser den tv-sända begravningen som ett sätt att ge alla som vill möjlighet att delta - men författaren Göran Rosenberg är kritisk till tv-sändningen.
- Det här är i genren dokusåpa, säger Göran Rosenberg till Sveriges Radio.
Carina, Englas mamma, ser SVT-sändningen som ett sätt att tacka allmänheten för allt stöd och ge alla som vill möjligheten att delta.
- Vi har visats en sådan omsorg och vi har fått så mycket hjälp av så många
kända och okända människor, säger Englas mamma Carina till SVT.
Planerna på att direktsända begravningen är kontroversiellt.

Rosenberg kritisk

I går kritiserade författaren och journalisten Göran Rosenberg upplägget i Sveriges Radio.
- Jag ser inget allmänintresse, inget publicistiskt intresse på det sättet. Det finns säkert tittare som vill se det här men det tycker jag inte är ett tillräckligt argument, säger Göran Rosenberg i SR Studio Ett.
Per Yng, enhetschef för nyheter och samhälle på SVT, fattade beslutet att direktsända begravningen. Här är SVT:s motiv.
- Englas öde blottlägger den värnlöshet som barn och tonåringar lever med,
också i miljöer som förefaller trygga och säkra. Det visar också att
allmänheten vägrar att acceptera detta, säger Per Yng till SVT.

Ser inga skäl

Enligt Göran Rosenberg hade funnits det skäl att tv-sända begravningen av den hedersmördade flickan Fadime eftersom hennes öde rymmer politiska dimensioner.
Däremot kan Göran Rosenberg inte se några skäl att direktsända begravningen av Engla.
Göran Rosenberg. Foto: Mikael Sandholm - Det här är i genren dokusåpa. Det är en verklig händelse som man gör tv-program av. Mer av det privata regisseras och sänds i tv. Det här är ännu ett steg. Jag tycker att SVT som är vår viktigaste offentliga arena i Sverige bör bidra till att den här offentliga arenan upprätthålls och inte att det privatiseras.

"Finns allmänintresse"

Men medieexperten Viggo Cavling, chefredaktör Resumé, anser att det är rätt av SVT att sända begravningen.
- Det finns ju en väldigt stark känsla för den här flickan och det här ödet som hon har drabbats av. Det här kan vara en del i det kollektiva sorgearbetet. Jag tycker att det finns ett starkt allmänintresse, säger han till Sveriges Radio.
Gunnar R Johansson
Gunnar R Johansson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag