SVT: Så överdrivs barnfattigdomen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rädda Barnens Sverigechef, Agneta Åhlund.
Foto: SVT

Enligt en kampanj från Rädda Barnen är närmare en kvarts miljon barn i Sverige så fattiga att de inte kan äta sig mätta.

Siffran har använts i politiska debatter på riksnivå.

Men när Uppdrag Granskning granskar uppgifterna visar det sig att de är kraftigt överdrivna.

De tre största barnrättsorganisationerna i Sverige - Rädda Barnen, Bris och Majblomman - överdriver barnfattigdomen i sina kampanjer.

Det visar en granskning som Uppdrag Gransknings Janne Josefsson har gjort.

När Janne Josefsson försökte hitta något av de fattiga barnen - som Rädda Barnen påstår är så många - visade det sig vara svårt.

Dallas Diabaté jobbar med barn och ungdomar i Rosengård, ett av Sveriges fattigaste områden. Han säger i programmet att han aldrig träffat ett barn som inte får mat.

– Det finns visserligen barnfattigdom för föräldrar som inte kan köpa en Iphone till sina barn, de kan inte köpa en datamaskin till sina barn och det barnet betraktas som fattigt enligt svenska normer, säger han i Uppdrag Granskning.

"Riktig bild av några barn"

Rädda Barnens Sverigechef, Agneta Åhlund, medger i programmet att kampanjen inte ger en korrekt bild av hur det ser ut i Sverige.

– Det ger inte en riktig bild av 240 000 barns livssituation, nej. Men det ger en riktig bild av några barn, säger hon till Uppdrag Granskning.

Den kritiserade kampanjen lanserades i samband med Almedalsveckan 2011 och fick stort genomslag. Socialdemokraternas dåvarande partiledare Håkan Juholt pratade om barnfattigdom i sitt tal och Rädda Barnens siffror rapporterades vidare av flera medier.

Organisationen Bris har i en kampanj påstått att fattiga barn i Sverige "vittnar om en liknande oro och stress för hur de ska få tag på mat som barnen i Moçambique".

Men när Uppdrag Granskning träffar Bris generalsekreterare, Kattis Ahlström, säger hon att undersökningen byggde på intervjuer med 14 barn. Och hon kan inte svara på hur många av dem som inte fick tillräckligt med mat.

– Exakt hur många, det får vi nästan kolla upp, men det var väl några stycken i alla fall som hade det, säger hon till Uppdrag Granskning.

Svarar på kritiken

Organisationen Majblomman har bland annat sagt att bidragsansökningar ökar från år till år. Men när Uppdrag Granskning tittar närmare på siffrorna har de i själva verket nästan halverats de senaste åtta åren.

Rädda Barnen har svarat på kritiken i programmet på sin hemsida. Där menar de att de inte överdriver siffrorna om barnfattigdom.

"Enligt vår senaste årsrapport lever 242 000 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet, eller barnfattigdom. Med det menar vi att deras familjer får försörjningsstöd, det som tidigare kallades för socialbidrag, eller lever med så kallad låg inkomststandard. I 10 år har Rädda Barnen publicerat rapporter om barnfattigdom. I reportaget framkommer ingen egentlig kritik eller belägg för att våra rapportsiffror skulle vara felaktiga", skriver Rädda Barnen.

Uppdrag Granskning sänds klockan 20.00 på onsdagen i SVT1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.