Rädda Barnens Sverigechef, Agneta Åhlund. Foto: SVT
Rädda Barnens Sverigechef, Agneta Åhlund. Foto: SVT

SVT: Så överdrivs barnfattigdomen

Publicerad

Enligt en kampanj från Rädda Barnen är närmare en kvarts miljon barn i Sverige så fattiga att de inte kan äta sig mätta.

Siffran har använts i politiska debatter på riksnivå.

Men när Uppdrag Granskning granskar uppgifterna visar det sig att de är kraftigt överdrivna.

De tre största barnrättsorganisationerna i Sverige - Rädda Barnen, Bris och Majblomman - överdriver barnfattigdomen i sina kampanjer.

Det visar en granskning som Uppdrag Gransknings Janne Josefsson har gjort.

När Janne Josefsson försökte hitta något av de fattiga barnen - som Rädda Barnen påstår är så många - visade det sig vara svårt.

Dallas Diabaté jobbar med barn och ungdomar i Rosengård, ett av Sveriges fattigaste områden. Han säger i programmet att han aldrig träffat ett barn som inte får mat.

– Det finns visserligen barnfattigdom för föräldrar som inte kan köpa en Iphone till sina barn, de kan inte köpa en datamaskin till sina barn och det barnet betraktas som fattigt enligt svenska normer, säger han i Uppdrag Granskning.

"Riktig bild av några barn"

Rädda Barnens Sverigechef, Agneta Åhlund, medger i programmet att kampanjen inte ger en korrekt bild av hur det ser ut i Sverige.

– Det ger inte en riktig bild av 240 000 barns livssituation, nej. Men det ger en riktig bild av några barn, säger hon till Uppdrag Granskning.

Den kritiserade kampanjen lanserades i samband med Almedalsveckan 2011 och fick stort genomslag. Socialdemokraternas dåvarande partiledare Håkan Juholt pratade om barnfattigdom i sitt tal och Rädda Barnens siffror rapporterades vidare av flera medier.

Organisationen Bris har i en kampanj påstått att fattiga barn i Sverige "vittnar om en liknande oro och stress för hur de ska få tag på mat som barnen i Moçambique".

Men när Uppdrag Granskning träffar Bris generalsekreterare, Kattis Ahlström, säger hon att undersökningen byggde på intervjuer med 14 barn. Och hon kan inte svara på hur många av dem som inte fick tillräckligt med mat.

– Exakt hur många, det får vi nästan kolla upp, men det var väl några stycken i alla fall som hade det, säger hon till Uppdrag Granskning.

Svarar på kritiken

Organisationen Majblomman har bland annat sagt att bidragsansökningar ökar från år till år. Men när Uppdrag Granskning tittar närmare på siffrorna har de i själva verket nästan halverats de senaste åtta åren.

Rädda Barnen har svarat på kritiken i programmet på sin hemsida. Där menar de att de inte överdriver siffrorna om barnfattigdom.

"Enligt vår senaste årsrapport lever 242 000 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet, eller barnfattigdom. Med det menar vi att deras familjer får försörjningsstöd, det som tidigare kallades för socialbidrag, eller lever med så kallad låg inkomststandard. I 10 år har Rädda Barnen publicerat rapporter om barnfattigdom. I reportaget framkommer ingen egentlig kritik eller belägg för att våra rapportsiffror skulle vara felaktiga", skriver Rädda Barnen.

Uppdrag Granskning sänds klockan 20.00 på onsdagen i SVT1.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag