Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-reportern om kungens utbrott

Här träffar kungen reportern Johan Zachrisson Winberg. Foto: SVT

När kungen fick frågan om vem som betalat renoveringen av Stenhammars slott blev han ilsken - mitt framför tv-kameran.

– Man blir väldigt förvånad när kungen inför öppen kamera faktiskt till och med svär, säger Johan Zachrisson Winberg, journalist på SVT, som konfronterade kungen.

Det var för cirka två veckor sedan som Johan Zachrisson Winberg hade en lång intervju med kungen där man pratade om bland annat ekologi.

– Han var väldigt uppsluppen tills vi började komma in på de här sakerna, då blev det känsligt, säger Johan Zachrisson Winberg.

När Johan Zachrisson Winberg frågar om renoveringen av slottet och om staten gått in med pengar så går kungen därifrån. Han vänder sig sedan om och säger "Kan ni aldrig hålla er till sanningen någon gång? Fy fan".

– Uppenbart tror han sig veta att det inte har gått några skattepengar till det här, alltså att staten inte har betalat, för han är väldigt bestämd när han säger nej. Han säger nej två, snudd på tre gånger, i rad. Han är så bestämd att jag blir lite osäker på om mina uppgifter från fastighetsverket är fel, säger Johan Zachrisson Winberg och fortsätter:

– Jag vet inte om det är samlad ilska över journalistkåren eller om det räckte med att vi luftar frågan om vem som har betalat för Stenhammar, och huruvida det stämmer med testamentet, för att han ska bli så arg. Man blir väldigt förvånad när kungen inför öppen kamera faktiskt till och med svär.

"Gick till pressekreteraren"

Efter att kameran stängts av gick kungen bort till sin pressekreterare och fortsatte att se arg ut, berättar Johan Zachrisson Winberg.

– Jag hörde inte exakt vad han sa men jag hörde ord som ”falska uppgifter” och "falska anklagelser", och han blängde på mig.

Johan Zachrisson Winberg gick då fram till kungen och försökte förklara att de kanske fått olika uppgifter.

– Han fortsatte muttra och jag sa något om att jurister menar att detta inte är i linje med viljan i testamentet. Då muttrade han mycket surt att ”vad är det för jurister då”.

Johan Zachrisson Winberg har tagit hjälp av vetenskapsrådets tjänst "Expertsvar" för att hitta jurister som uttalat sig.

– Då sa han ”det vet man ju hur det där brukar gå till”. Det samtalet handlade inte ett skvatt om några andra journalisters granskanden i andra ärenden utan han muttrade och fortsatte att anklaga oss för falska anklagelser. Vi enades om att vi skulle kolla våra uppgifter. Det är ingen som har sagt att våra faktauppgifter är fel men man kanske gör olika juridiska tolkningar, säger Johan Zachrisson Winberg till Expressen.se.

"Motsatta uppfattningar"

Hovet och fastighetsverket menar att det är i sin ordning att staten gått in med drygt nio miljoner kronor för renoveringen på Stenhammars slott i Flens kommun. Men enligt SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg säger juristerna motsatsen och hävdar att statens betalning inte går i linje med testamentets vilja.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!