Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-profilens kritik: FHM ställer aldrig upp

Anders Holmberg, programledare för SVT:s intervjuprogram ”30 minuter”
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Karin Tegmark Wisell, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten har tackat nej till att medverka i SVT:s intervjuprogram ”30 minuter” under ett helt år.

Det berättar programledare Anders Holmberg i Expressens mediepodd ”Lägg ut!” där han samtidigt kritiserar myndigheten och kallar beslutet ”anmärkningsvärt”.

Anders Holmberg, programledare för SVT:s ”30 minuter” där aktuella makthavare ställs inför ansvarsutkrävande intervjuer, berättar att man regelbundet bett Folkhälsomyndigheten att vara med.

– Vi har i över ett års tid i princip varje vecka bjudit in högsta ledningen för Folkhälsomyndigheten. De har inte kommit och de har meddelat att de inte kommer komma och de vill inte medverka i den här typen av program, säger Anders Holmberg i Expressens mediepodd ”Lägg ut!”, med kulturchefen och biträdande chefredaktören Karin Olsson och redaktionschefen Magnus Alselind.

SVT-profilen riktar kritik mot myndighetens beslut och kallar det anmärkningsvärt.

– Med en sådan här stor fråga som har påverkat oss medborgare och våra liv så mycket, tycker jag att det kan finnas en poäng att makthavare i form av myndighetsledningen på Folkhälsomyndigheten också skulle ställa upp på en intervju, säger Anders Holmberg.

”Frivilligt vilka program de vill vara med i”

Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson menar att det är helt upp till de enskilda personerna att tacka ja eller nej till olika intervjuprogram. 

– Det är helt frivilligt vilka program de vill vara med i. Jag kan tänka mig att eftersom vi är med så mycket i så många olika program, då har Johan Carlson och Karin Tegmark Wisell prioriterat nyhetsprogram, säger han. 

Christer Janson menar att myndigheten ställer upp i olika typer av ansvarskrävande intervjuer, som exempelvis SVT:s ”Agenda”, och att det inte finns någon generell hållning hos Folkhälsomyndigheten om just ”30 minuter”. 

– Verkligen inte. Det är framför allt de som blir tillfrågade som måste vilja vara med, säger han.

HÄR kan du lyssna på veckans ”Lägg ut!”. 


Se även:

Karin Tegmark Wisell: ”Ha tålamod och inse att du kanske inte kan få testet samma dag”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.