Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen var i Iran – får inte träffa barnen

Folkhälsomyndigheten förklarar arbetet för att minska spridningen.
Spridningen i Iran har gått fort.Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flera länder, däribland Sverige, avråder från resor till Iran.Foto: VAHID SALEMI / AP TT NYHETSBYRÅN

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren bevakade valet i Iran.

Tillbaka i Libanon får hon inte träffa sina barn på två veckor om de ska kunna gå till skolan. 

”Så här är kärleken i coronans tid. Att hålla sig borta från dem du älskar, i väntan på provresultat”, skriver hon i en krönika. 

I fredags hölls parlamentsval i Iran. I helgen kom sedan rapporter om flera smittade i landet – och antalet höjs hela tiden. 

Stina Blomgren, SVT:s Mellanösternkorrespondent, var i Teheran för att bevaka valet. Tillbaka i Beirut, Libanon, valde hon att att gå på en provtagning i tisdags. 

”Ännu vet jag ingenting. Jag mår bra och har inga symtom. Men jag har själv bestämt mig för att gå hit och ta ett test, eftersom jag inte vill utsätta mina närmaste för någon risk”, skriver hon i en krönika som SVT publicerat. 

SVT-korrespondenten Stina Blomgren håller sig isolerad i två veckor efter att ha bevakat valet i Iran.Foto: Pernilla Edholm/SVT
Ett barn iförd skyddsmask på Teherans gator.Foto: VAHID SALEMI / AP TT NYHETSBYRÅN

”Vill inte utsätta mina barn”

I Sverige hade inte Stina Blomgren uppmanats att söka vård, eftersom hon inte har symptom, men i Libanon råder ett annat klimat. Stina Blomgren skriver att om hon träffar sina söner nu får de inte gå i skolan på två veckor. I ett mejl till Expressen skriver hon inte har träffat sin familj som också bor i Libanon sedan hon kom tillbaka från Iran.

– Eftersom hälsoministern i Libanon beordrat att barn till föräldrar som varit i Iran ska stanna hemma från skolan i två veckor och hållas i karantän så kan jag inte göra det på en dryg vecka till. Jag vill inte utsätta mina barn eller min man för karantän för att jag varit på reportageresa. Inte om det går att undvika, skriver hon i mejlet. 

Hennes test visar inget tecken på smitta, men ändå måste Stina Blomgren hålla sig för sig själv, efterson hon varit i Iran. 

– Den 9 mars borde jag kunna röra mig som vanligt igen, skriver hon i mejlet. 

En kvinna i Stockholm har testats positivt efter resa till Iran:

Hör Folkhälsomyndigheten berätta om fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.