SVT-profilen om sin hjärntumör: "Jag grät och grät"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pamela Andersson pratade ut i Nyhetsmorgen i TV4 om sin hjärntumör.

Läkarna lyckades operera bort två centimeter av SVT-profilen Pamela Anderssons hjärntumör.

En månad senare körde hon sitt första joggingpass.

I TV4 Nyhetsmorgon berättade Pamela Andersson om hur hon kämpar mot cancern. Flera personer stöttar henne på Twitter.

"Så otroligt berörd av Pamela Anderssons berättelse i #nymo om sin tumör", skriver programledaren Kristin Kaspersen.

Sportexpressens krönikör och chefredaktören för Topphälsa och Allt om resor, Pamela Andersson, 47, var mitt uppe i livet när hon plötsligt föll ihop i somras.

Det började med att hon kände sig konstig under en joggingtur. Med hjälp av en vän tog hon sig till akuten där hon fick ett epileptiskt anfall, ramlade ihop och blev medvetslös. Det hon först trodde var en stroke var i själva verket en hjärntumör.

Tog kommandot över fysiken

Läkarna förklarade att tumören hade funnits i hjärnan under några år och inte går att operera bort. Efteråt gick hon hem och trodde att hon skulle dö - där och då.

– Jag grät och jag grät och jag grät. Jag grät så mycket att det skulle kunna fylla Lillfjärden uppe i Hudiksvall tror jag. Det tog ungefär tolv timmar och sen fanns det inga tårar kvar - vätskebrist på skidåkarspråk, skulle man kunna säga, berättar hon i Nyhetsmorgon.

Klockan var 00.10 på natten när hon beslutade sig för att det fick vara nog. Hon satte sig upp i sängen och slog numret till sin personlige tränare.

– Jag känner "okej, jag kan inte göra någonting åt det här. Jag har cancer i huvudet. Jag kanske dör". Finns det något jag kan påverka? Jag är ju ändå journalist och van att kunna driva frågor. Då insåg jag att det finns en enda sak som jag kan påverka och det är min fysik. Jag kan påverka hur jag är när jag läggs in för operationen, hur min kropp ska klara de här gifterna.

Två centimeter borta

Befallningen till tränaren var rak: "Jag ska leva. Jag vill att du förbereder mig så att när jag lägger mig på operationsbordet är i den bästa fysiska form jag någonsin kommer att kunna vara i". Men det är inte alltid lätt att alltid vara fokuserad och rationell när man lever med en tumör.

– Man tappar ibland, man går ner i de där ångesthålen. Framförallt när man har barn och ser att de är oroliga och själv ligger där och gråter när de frågar: "mamma ska du dö?" Då är man inte den här järnmorsan alla gånger.

I augusti lyckades läkarna ta bort två centimeter av tumören. Hon förbereddes på att hon inte skulle kunna prata efteråt, att hon skulle ha svåra kramper och svårt att gå.

– Jag sprang första gången en månad efter operationen, jag skrevs ut efter sex dagar. Jag började jobba 25 procent efter tre veckor. Jag tror att det har gått så bra för att jag har tränat och jobbat så mycket med fysiken.

Stöttas på Twitter

I dag har Pamela Andersson genomgått 28 dagar i rad av strålning rakt mot det som är kvar av tumören.

– Jag har försökt att träna stenhårt ändå under den här tiden. Och med stenhårt så är det så klart efter egna förutsättningar. Jag går väldigt mycket och jobbar för att öka syreupptaget och stärka hjärta och lungor. Jag kan gå en och en halv timme, det är lågintensiv träning vi pratar om. Det är vad jag försökt göra för att försöka stå emot strålningen.

Efter hennes berättelse i Nyhetsmorgon har flera personer uttryckt sitt stöd på Twitter, bland annat Kristin Kaspersen.

"Så otroligt berörd av Pamela Anderssons berättelse i #nymo om sin tumör. Vilken underbar inställning och fantastisk styrka", skriver programledaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.