Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-profilen Fredrik Laurin greps i tv-huset efter skämt

Fredrik Laurin tog emot priset ”Årets granskning” vid Kristallengalan 2022.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Laurin greps av polis i tv-huset i Stockholm.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Den prisbelönta grävreportern Fredrik Laurin, 58, greps av polis i SVT-huset den 20 september.

Efter att SVT valde att berätta internt om händelsen under ett möte har även Fredrik Laurin valt att ge sin version i en intervju med Sveriges Radios ”Medierna”

Han berättar hur han skulle lämna tillbaka lakan och örngott som han lånat av en kollega – och lämnade en handskriven lapp i påsen. 

– Och där skrev jag: ”De här grejerna är tvättade i novitjok, det lär ta bort cancersvulsten på samhällskroppen / Gunnar Axén”, säger Laurin till Medierna. 

Tisdagen den 20 september genomförde Stockholmspolisen en insats i SVT:s lokaler på Gärdet efter att man fått larm om ett misstänkt farligt föremål.

En person som arbetar på SVT hade fått ett föremål och ett budskap som tolkades som ett hot. 

– Personen uppfattade föremålet och budskapet, på goda grunder, som ett potentiellt hot och personen kontaktade då säkerhetsavdelningen och sedan kom poliser till SVT, säger Hanna Dowling, tillförordnad HR- och kommunikationsdirektör på SVT. 

Föremålet visade sig senare vara ofarligt. Men den meriterade grävreportern Fredrik Laurin, som jobbar på Uppdrag granskning, greps av polis och en anmälan upprättades om olaga hot. SVT-profilen fick poliseskort ut från tv-huset och fördes till arresten i en polisbil. 

Expressen har sökt Fredrik Laurin för att han ska få ge sin version av händelsen. 

Förundersökningen lades ner kort tid efter att åklagare hade fått ärendet på sitt bord. 

– Det fanns inget illa ment bakom det här, det är både min och åklagares bild, säger Axel Björklund, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning och Fredrik Laurins chef. 

Fredrik Laurin stoppade allt i en vit papperskasse

Under fredagsförmiddagen hölls ett internt möte för redaktionen där Fredrik Laurin jobbar. Där informerades personalen om händelsen. 

Eftersom SVT har kommunicerat händelsen internt så har Fredrik Laurin valt att själv berätta sin historia om vad som hände den 20 september, för Mediernas reporter Tonchi Percan. 

– Jag lånade ett örngott i somras av en kollega, eftersom jag hade glömt det till ett ställe jag skulle. Ett örngott och ett påslakan. Och en kikare, säger Fredrik Laurin och berättar att han den där tisdagsmorgonen bestämde sig för att lämna tillbaka sakerna som hade stått vid hans ytterdörr. 

Han stoppade allt i en vit papperskasse. På utsidan skrev han ”Till kommunisten på Gärdet”, med hänvisning till ett uttalande som Laurin tillskriver Telias tidigare koncernchef Lars Nyberg, i vilket SVT beskrivs som ”kommunisterna på Gärdet”. 

I påsen lämnade han ett annat handskrivet meddelande på ett vitt papper. 

– Och där skrev jag: ”De här grejerna är tvättade i novitjok, det lär ta bort cancersvulsten på samhällskroppen / Gunnar Axén”, berättar Fredrik Laurin i Medierna. 

Novitjok är ett potent nervgift som har använts för att lönnmörda ryska regimkritiker utomlands. 

Meningen var en blinkning till ett uttalande från tidigare moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén, som på Twitter har skrivit: 

”Ett råd till Moderaterna och Sverigedemokraterna inför regeringsförhandlingarna vad gäller ”public service”: En cancersvulst opereras bort helt, man lämnar inget kvar för då börjar den växa igen. 

https://twitter.com/gunnaraxen/status/1569583177915682817

Enligt Fredrik Laurin var kollegan som skulle få tillbaka lakanet och örngottet bekant med båda referenserna, de hade diskuterat uttalandena sinsemellan. 

– Jag ställde den på det skrivbord som var vederbörandes enligt vad tre personer hade sagt och pekat på. 

Men i stället blev det en annan medarbetare som hittade påsen. 

Vid 13-tiden, berättar Fredrik Laurin för Medierna, klev skyddsvakter in på hans kontor och ”gormade” om att han skulle på möte med säkerhetsavdelningen. 

Fredrik Laurin: ”In kom Norrmalmspiketen”

När Fredrik Laurin förstod att det handlade om lakanen så sa han att det inte var några problem och att han skulle komma förbi efter ungefär en halvtimme, när han var klar med en intervju. 

– Sedan satte jag mig i intervjun och kopplade upp mot den här före detta CIA-agenten och då öppnades dörren och in kom Norrmalmspiketen. Och genomförde ett gripande. 

Hur många var de? frågar Mediernas Tonchi Percan. 

– Tre eller fyra poliser och tre skyddsvakter. Och vice säkerhetschefen på SVT stod där, och honom känner jag ju. Och jag sa ”men vad är det som händer?”. Jag fick inte ett enda svar. ingen talade med mig. 

Han fördes ut ur polishuset och transporterades till arresten i en polisbil. 

– Jag tänkte: ”Det här är ju helt galet. Helt galet.” Hur kan detta ha snurrat upp till en sådan... de visste ju att det var jag. 

Reportern uppger att han satt frihetsberövad i fem timmar innan en åklagare tittade på ärendet och lade ner det på studs. 

Han är kritisk mot hur SVT valde att agera vid händelsen. 

– Jag har inga problem med att om fel person läser det där och missförstår Gunnar Axén-uttalandet eller på annat sätt missförstår det – inga problem. Att man då gör det enligt de rutiner vi har. Att man har en säkerhetsavdelning och säger, ”kan ni titta på den här påsen, kan ni hantera detta”. Det har jag inga problem med alls. Problemet är ju när säkerhetsavdelningen identifierar mig och förstår att det är jag, och vet vem jag är, de känner ju mig personligen. Att man kallar på polisen i det läget och att det slutar med fem timmars frihetsberövande för en medarbetare. Det har jag problem med, säger Fredrik Laurin till Medierna. 

Hanna Dowlings bild är att ärendet har skötts i enlighet med företagets rutiner.

– SVT är ett skyddsobjekt och att när det finns skäl att misstänka ett hot inne i huset så tickar det i gång en kedja av händelser. Det gjorde det här. Säkerhetsavdelningen tillkallades och sedan polis. 

Händelsen utreds

Även om det rättsliga är utagerat i ärendet så kommer nu SVT att utreda händelsen.

– Vi har inga tecken att det fanns en intention att hota någon, men med tanke på att det här ändå var en allvarlig incident så tittar vi vidare på saken internt, säger Hanna Dowling.

Fredrik Laurin jobbar under utredningens gång på som vanligt. 

Kemvapenexperten om novitjok: ”Massförstörelsevapen”

Aleksej Navalnyj förgiftades 2020 med novitjok - här förklarar forskaren hur giftet fungerar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.