SVT-profilen efter M-toppens tweet: ”Blev ärligt talat så trött”

Lars Beckman (M).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
SVT-journalisten Carina Bergfeldt.
Foto: SVEN LINDWALL

M-riksdagsledamoten Lars Beckman antydde på Twitter att SVT-journalisten Carina Bergfeldt fått en talkshow på SVT för att hon skulle vara socialdemokratisk debattör. 

Efteråt vände sig Bergfeldt direkt till Moderaterna för att uppmärksamma felaktigheten i inlägget:

”Det här stämmer inte. Ville bara att ni skulle veta att denna folkvalda politiker ännu en gång far med osanning på ett sätt som faktiskt är ganska obehagligt”, skrev hon på Twitter. 

Med start från och med våren 2021 kommer SVT-journalisten Carina Bergfeldt att programleda en egen talkshow på SVT. Hon har tidigare vunnit stora journalistpriset, sommarpratat i Sveriges radio och hennes nuvarande jobb är som USA-korrespondent för SVT. 

I samband med att nyheten om talkshowen offentliggjordes twittrade den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman på tisdagsmorgonen. Han skrev: ”Det är Jan Helin fd Aftonbladet som agerar kraftfullt nu internt för att alla s debattörer ska få en ny plattform på bästa sändningstid?”. 

”Det här stämmer inte”

En tweet som väckte stor uppmärksamhet, och som även fick Carina Bergfeldt att vända sig till Moderaterna:

”Hej @moderaterna. Det här stämmer inte. Ville bara att ni skulle veta att denna folkvalda politiker ännu en gång far med osanning på ett sätt som faktiskt är ganska obehagligt. Med vänlig hälsning, Carina”

Skärmdump från Carina Bergfeldts twitter
Foto: Skärmdump från Carina Bergfeldts twitter

Under tisdagskvällen sökte Expressen Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer för en kommentar. 

Kort senare återkom partiet, och berättade att Lars Beckman tagit bort tweeten.

Lars Beckman skriver själv på Twitter:

”Eftersom tweeten om SVT journalisten kunde missförstås så har jag tagit bort den. SVT medarbetaren är inte S debattör utan vad jag befarar är att programmet blir en plattform för s debattörer men jag är verkligen den första som hoppas att jag har och får fel”. 

Bergfeldts twitter till Moderaterna uppmärksammades också av inrikesministern Mikael Dambergs (S) statssekreterare, Oskar Magnusson:

”Det borde vara moderaternas partiledare, inte den utsatta journalisten som markerar mot övertrampet”, skrev han på twitter. 

”Blev ärligt talat bara så trött”

I ett mejlsvar till Expressen utvecklar Carina Bergfeldt sina tankar kring Lars Beckmans ursprungliga inlägg:

Det är naturligtvis okej att ha synpunkter på den journalistik som jag och SVT gör, men det är inte okej att sprida rena osanningar. Jag är inte s-debattör och beslutet att ge mig en talkshow är fattat av SVT:s programledning”, skriver hon. 

Hon fortsätter:

Jag ogillar egentligen att kommentera detta - min taktik i tre år har varit att ignorera Lars Beckmans olika påhopp - för det stör mig att ge mer uppmärksamhet åt någon som inte borde ha det. Men jag blev ärligt talat bara så trött.

Debatt om attacker på public service

Den senaste tiden har attacker på public service debatterats, bland annat av Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer. I ett debattinlägg på Expressen skriver han att oberoende public service-media ”är ett slags lackmustest för hur stark pressfriheten är i ett land”, och att det är tydligt att ”allt fler politiker vill lägga sig i innehåll” av public service-bolagens verksamhet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.