Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen Bo Holmström: "Jag har tappat livsgnistan"

Motgångarna har fått Bo Holmström att undra om livet överhuvudtaget är värt att leva. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Bo Holmström under den klassiska sändningen utanför västtyska ambassaden 1975. Foto: Youtube

Journalisten Bo Holmström, 78, har haft det svårt den senaste tiden, efter att han förlorat ena benet och tvingats flytta till ett vårdboende. 

Motgångarna har fått honom att undra om livet överhuvudtaget är värt att leva. 

SVT-profilen berättar om sin djupa ångest i en intervju med Aftonbladet. 

– Det heter ju att man brukar se ljuset i tunneln. Jag ser bara mörker, säger Bo Holmström till Aftonbladet. 

Han pratar med tidningens reporter i sitt nya hem, ett vårdboende i Vagnhärad. Lägenheten i sitt älskade Trosa tvingas han nu sälja, eftersom hans amputerade ben gör att han inte kan klara sig själv längre. 

– Det känns så overkligt att helt och hållet vara utelämnad som jag är nu. Jag behöver hjälp för att ta mig ur och i sängen, för att kunna gå på muggen... Det känns inte som att jag lever ett värdigt liv. Och varför ska jag då leva vidare? 

Tvingades amputera benet 

Bo Holmström berättade för Expressen förra hösten om hur han tvingades amputera benet. 

– Att jag kör rullstol är en kombination av att jag har dålig blodcirkulation, vilket beror på den där jäkla rökningen som jag inte har lyckats göra mig av med helt, och diabetes som jag dragits med i många år. 

– Jag fick ett sår på ena foten och det utvecklades efter ett år till kallbrand. Då var det bara att välja: antingen kapa benet eller lägga sig i graven. Det var de sista dagarna i juni som läkarna sade att de var tvungna att ta bort benet.

– Jag har tappat livsgnistan, säger Bo Holmström till Aftonbladet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

 

Ville fortsätta jobba

I våras, då Expressen intervjuade Holmström igen, berättade han att han närde en dröm om att fortsätta arbeta trots handikappet. 

– Det är så klart svårt att rapportera från fältet i rullstol. Men man kan kommentera i studio. Jag ställer gärna upp om någon skulle tycka att det är intressant, sade han då. 

Tappat livslusten

Men nu verkar Bo Holmström ha tappat livslusten. Hans son Jesper Holmström berättar för Aftonbladet att han blivit mer deprimerad den senaste tiden. 

– Jag har tappat livsgnistan, jag ser ingen glädje eller mening med att vara med i livet längre, säger Bo Holmström till Aftonbladet. 

"Lägg ut!"

Bo Holmström är mest känd för det klassiska SVT-klippet då en sprängladdning briserade precis bakom honom på Västtysklands ambassad i Stockholm.

I sändningen från 1975 hörs en skakad Bo Holmström ropa "Lägg ut!" till kollegerna i kontrollrummet. 

Det citatet blev även titeln på journalistens memoarer, där han berättar om sin drygt 50 år långa karriär som korrespondent i London, Paris, Rom, New York och Madrid. 

Efter tiden på SVT jobbade Bo Holmström på TV4. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.