En välkänd kvinnlig SVT-profil tvingades till drogtest efter ett tittarsamtal. Foto: Tommy PedersenEn välkänd kvinnlig SVT-profil tvingades till drogtest efter ett tittarsamtal. Foto: Tommy Pedersen
En välkänd kvinnlig SVT-profil tvingades till drogtest efter ett tittarsamtal. Foto: Tommy Pedersen
- Det är fullständigt groteskt, säger programledaren Claes Elfsberg. Foto: Anna-Karin Nilsson- Det är fullständigt groteskt, säger programledaren Claes Elfsberg. Foto: Anna-Karin Nilsson
- Det är fullständigt groteskt, säger programledaren Claes Elfsberg. Foto: Anna-Karin Nilsson
Journalistfackets ordförande på SVT, Petteri Karttunen, har drivit kvinnans ärende.Journalistfackets ordförande på SVT, Petteri Karttunen, har drivit kvinnans ärende.
Journalistfackets ordförande på SVT, Petteri Karttunen, har drivit kvinnans ärende.

SVT-profil tvingades till drogtest

Publicerad

En välkänd kvinnlig SVT-profil tvingades under cirka en månad lämna urinprov på en klinik för att testas för droger och alkohol.

Orsak: en person ringde till SVT och uppgav att kvinnan såg påverkad ut under sändningen.

Hon hotades med avsked – om hon inom ett dygn inte lämnade urinprov.

Men hon var fullständigt oskyldig och nu är många på SVT upprörda över behandlingen av kvinnan.

- Det är fullständigt groteskt, säger programledaren Claes Elfsberg.

Journalistfackets Petteri Karttunen säger att han har varit i högsta grad inblandad i fallet.

Han bekräftar Expressens uppgifter om hur allt har gått till – att SVT-profilen blev oskyldigt utpekad och tvingades genomgå en förnedrande procedur som till slut visade att hon var "ren".

– Det var ett anonymt samtal som kom till SVT, men exakt hur samtalet löd vet jag inte, säger han.

Telefonsamtalet till SVT togs på fullaste allvar, och enligt företagets policy ska medarbetare som misstänks – eller har missbruksproblem – få en chans till hjälp.

SVT-profilens arbetsledning satte hårt mot hårt – och den utsatta kvinnan hade i sin förtvivlan ingenting att sätta emot.

Budskapet:

– Om du inte går med på att göra en drogtest inom 24 timmar, så kan du bli avskedad.

Petteri Karttunen säger:

– Medlemmen hotades med uppsägning. Det finns en så kallad 24-timmarsmetod som innebär att man kan tvingas gå med på provtagning inom 24 timmar. Säger man nej, vad händer då? Jo, betyder det att man erkänner att man är missbrukare? Det var därför som medlemmen kände sig så fruktansvärt kränkt och gick med på att bli testad.

– Medlemmen fick så småningom ett läkarintyg som visade att värdena var lika bra som för en helnykterist, men då hade det redan gått en månad och medlemmen hade tvingats kissa inför klinikens personal för att inte kunna ta med sig urin från en annan människa, säger Karttunen.

SVT-profilen vände sig till facket – men först sedan hon hade blivit rentvådd av den medicinska vetenskapen.

– Medlemmen kom till mig med budkapet, att "det här ska inte behöva hända någon annan." Anledningen till att det blev ett så stort och långdraget ärende var att vi mötte motstånd från SVT. Företaget sa inte, att "nu har det blivit fel, vi ska rätta till det." I stället sa man, att "nu har det blivit fel, låt oss gå vidare." Och det är en stor skillnad för medlemmen och mig. Vi ville se till att det aldrig mer skulle hända igen, säger Petteri Karttunen.

Han säger att fallet ledde till att SVT nu skrivit om sin policy – så att samma misstag inte kan upprepas.

– När det inträffade fanns det en lucka i policyn som gjorde det lätt att starta en stor utredning – det behövdes ingen tydlig bevisning. Om man som chef har sina medarbetares bästa för ögonen kunde man starta en utredning. Frågan var om det var policyns fel eller chefens. Jag menade att chefen hade följt en policy.

– Det är otäckt hur utsatt en person kan bli. Här har vi en person som syns i tv väldigt ofta och man kan lätt förstöra för den personen.

Programledaren Claes Elfsberg säger att många medarbetare på SVT har varit väldigt upprörda över hur företaget behandlat kvinnan.

- Det är fullständigt groteskt att det i det här fallet inte behövdes mer än ett anonymt samtal från en tittare för att företaget ska ta till maktmedel och hota med avsked om vederbörande inte gick med på de här testerna som var väldigt förnedrande, säger han.

- Sedan visade det sig, precis som vederbörande var säker på hela tiden, att det inte fanns någon grund för de här påståendena.

Elfsberg anser att SVT efter att fackförbundet gripit in hanterat händelsen på ett bra sätt.

Enligt honom har kvinnan fått skadestånd.

- Företaget har också sedan, sen facket grep in på ett föredömligt sätt, backat, erkänt att allt var fel betalat ut skadestånd och säger att man ska skriva om drogpolicyn. Så företaget har på alla sätt visat att det man tvingade den här medarbetaren till var helt fel, säger Elfsberg.

Expressen har talat med SVT-profilen, som inte vill kommentera saken.

Expressen har också talat med SVT-chefen som drog i gång undersökningen. Hon vill heller inte säga något.

– Det rör ett personalärende och jag vill därför inte kommentera saken, säger chefen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag