Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-meteorologen: Så blir vädret i sommar

Nitzan Cohens väderkarta för sommaren 2018 i Europa visar att högtrycksbetonat väder väntas dominera. Foto: SVT
Högtryck och värme dominerar i Skandinavien i sommar. Foto: SUNE GRABBE

Högtryck och värme dominerar i Skandinavien i sommar.

Det visar SVT-meteorologen Nitzan Cohens kartbild. 

Men räkna också med perioder av ostadigare väder.

– Det hör den svenska sommaren till, även om den överväger mer åt det varma hållet, säger han.

Vad blir det för väder i sommar?

Svaret på den frågan är lika eftertraktat som svårfångat. Att göra säkra förutsägelser för vädret under en så lång period är dessvärre omöjligt.

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen betonar att det inte är en prognos över sommarvädret han har gjort, eftersom osäkerheten är så stor. I stället för han vad han kallar ett "resonemang" på SVT:s sajt om hur sommarens väder kan tänkas bli i Europa. 

– Det finns inga garantier för att resonemanget slår in, säger han.

Med det sagt bjuder Nitzan Cohen på goda nyheter för alla som gillar värme.

Nitzan Cohen är meterolog på SVT.

Högtryck dominerar i Skandinavien

I Skandinavien, liksom i delar av centrala och östra Europa, väntas det tidvis bli ganska högtrycksbetonat, varmt och torrt väder i sommar.

Det beror bland annat på vilken väg polarjetströmmen tar. Polarjetströmmen är den kraftiga vind på hög höjd som bildas genom temperaturskillnader mellan olika luftmassor. I fjol tog den en sydlig bana, men i år är det troligare att den tar en nordlig bana, enligt Nitzan Cohen.

– När den tar en nordligare bana betyder det i princip att hela den varmare luftmassan lyfts norrut. Det brukar man kunna koppla till ett mer högtrycksbetonat väder, säger han.

 

LÄS MER: Lokala och regionala väderprognoser på Expressens vädersajt

Man måste också räkna med regn i sommar. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Räkna med regn också

I ett sådant väderläge brukar det kunna passera fler lågtryck i norra delen av Skandinavien än i södra och mellersta delen.

Men även i norr finns det hopp om varma, torra perioder, och även i söder får man räkna med någon eller några perioder med lite svalare och ostadigare väder.

– Det vore högst anmärkningsvärt om vi inte skulle få det. Det hör den svenska sommaren till, även om den överväger mer åt det varma hållet, säger Nitzan Cohen.

Ostadigt i Italien och på Balkan

I Spanien och Portugal väntas övervägande normalt väder för årstiden, medan Italien och Balkan tidvis kan få ganska ostadigt väder. I sydöstra Europa tror Nitzan Cohen på varmt, men inte extremt varmt väder. I Frankrike och Storbritannien är vädret mer svårbedömt.

Nitzan Cohen bygger sitt resonemang på vetenskapliga rapporter av hur väder- och havsfenomen världen över hänger ihop med varandra. Han har också gjort jämförelser med tidigare år som har liknande förutsättningar som detta år och som kan kopplas till resultaten från de vetenskapliga rapporterna. 

Metoden är inte vetenskapligt testad och det finns inga bevis för att den fungerar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!