Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-medarbetaren Knut Ståhlberg är död

Foto: Madeléne Bengtsson

Den mångårige SR och SVT-medarbetaren Knut Ståhlberg är död, uppger SVT.

– För oss var han legendarisk som korrespondent och han var en fantastisk, social och trevlig människa, säger SVT-profilen Claes Elfsberg.

Ståhlberg blev 95 år gammal.

Ståhlberg gjorde sig främst ett namn genom sina rapporteringar från Paris – där han även var bosatt från och med 1945. Därifrån förmedlade han nyheter via både tv, tidningar och radio.

Den nu bortgångna journalisten blev även ett känt ansikte i och med sin medverkan i "Rapport". Där kom han att träffa den yngre kollegan, och tillika SVT-profilen Claes Elfsberg, som mötte Ståhlberg under somrarna – då korrespondenten kom hem för att vikariera.

– För oss var han legendarisk som korrespondent och han var en fantastisk, social och trevlig människa. Han älskade att prata och umgås, han älskade konst, vin och litteratur. Han kunde så väldigt mycket. Det var en ynnest bara att vara i hans närhet, säger han om Ståhlberg.

Ville berätta en historia

Många kom att minnas honom för hans vilda gestikulerande och säregna betoning som han uppvisade i rutan. Ett tilltal som han, enligt Elfsberg, övade in inför varje sändning.

– Många trodde att Knut pratade som han gjorde i sändning, att det var ett slags allmänt maner. Han satt bredvid mig vid desken och repeterade varje på-annons och varje telegram med flera olika sätt att betona, tills det kändes allra bäst.

Han tillägger:

– Han ville berätta en historia så att människor verkligen hörde vad han sa. Och han var väldigt noga med att betona varje mening på precis det rätta sättet. Jag uppfattade det som att det var något han lärt sig i Frankrike. Han översatte ett franskt sätt att tala, även till svenska.

Till tidningen Fokus kommenterade Ståhlberg 2008 sitt engagerade rörelsemönster med att han var just det – engagerad i den rapportering som förmedlades.

– Jag var intresserad av det jag sa, och till skillnad från många andra i min generation som bara läste upp, berättade han för tidningen.

Skrev flertalet böcker

Vid sidan av sin journalistiska gärning skrev han ett flertal böcker. Och det var en mångfacetterad stilist – med expertis inom många olika medier och intresseområden.

– Han blev varmt uppskattad, rent av älskad, av publiken under de korta veckorna som han vikarierade på Rapport. Och det räckte för honom, så åkte han hem till sitt älskade Paris igen – som han aldrig hade som avsikt att lämna, säger Claes Elfsberg.

1995 debuterade han med "Storklockan i Paris" – en bok som dissekerade rollen av fransmännen ett romantiskt, livsnjutande folk.

SVT nåddes av beskedet från änkan Britt Ståhlberg Norée.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.