Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-journalisten Lennart Winblad död

Foto: Roger Tillberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Författaren och journalisten Lennart Winblad är död.

Den mångårige SVT-medarbetaren blev 83 år.

– Lennart hade ju glädjen att vara journalist under en tid som var expansiv och hoppfull, säger hustrun och journalistkollegan Ewonne Winblad till SVT Nyheter.

Lennart Winblad arbetade länge utomlands och har bland annat varit korrespondent i London, Washington, Paris, Jerusalem, Nairobi och Johannesburg. Han har även varit värd för ”Aktuellt” och utrikeschef på SVT. Han belönades med Stora journalistpriset 1985 för sin skildring av förtrycket i Sydafrika.

– Med Lennart försvinner en av de sista som var med och drog i gång nyhetsverksamheten på Sveriges Television, säger hustrun Ewonne Winblad, som också är journalist, till SVT Nyheter.

Ewonne Winblad beskriver honom som en pionjär inom tv.

– Lennart hade ju glädjen att vara journalist under en tid som var expansiv och hoppfull. En tid när det hände positiva saker i till exempel södra Afrika. Han var en stor humanist och skildrade detta med stor inlevelse, säger hon till SVT Nyheter.

Före detta Moskvakorrespondenten och SVT-medarbetaren Stig Fredrikson minns kollegan.

– Jag minns framför allt Lennart som en utrikeskommentator i Aktuellt som under och efter apartheidregimen i Sydafrika gjorde en fantastisk insats, säger han till SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.