Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT fick inte intervjua kronprinsessan i tv

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle i SVT:s luciasändning. Foto: SVT

SVT:s reporter Ann-Britt Ryd Pettersson träffade på luciamorgonen prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria i hovstallet.

En av de stora frågorna efteråt var dock om reportern hade missat kronprinsessan.

– Som tittare kunde man kanske känna att vi inte såg att kronprinsessan stod där, och undra varför vi inte ställde någon fråga. Men vi fick helt enkelt inte, säger projektledaren Ewa Lundin.

Kungahuset har börjat skicka ut sina julhälsningar och i morse besökte prinssessan Estelle och Victoria hovstallet.

SVT:s reporter Ann-Britt Ryd Pettersson var på plats när luciorna sjöng för Estelle och de andra. Men när sången tystnat gjordes bara en intervju med hästskötaren samt två korta frågor till en blyg Estelle.

Kronprinsessan såg närmast ut att glömmas bort i sammanhanget. Något som flera tittare har reagerat på.

"Missade hon Victoria?"

På SVT:s webb skriver exempelvis insändaren "S-O Möller":

"Det var märkligt att denna morgon betrakta hur kronprinsessan och Estelle gjordes till en kuliss. Man satt hela tiden och väntade på att någon fråga skulle ställas till kronprinsessan... men icke!".

SVT Gomorron Sveriges projektledare, Ewa Lundin, förklarar att de helt enkelt inte hade fått tillåtelse av hovet att göra en intervju med kronprinsessan.

– Vi fick beskedet att hon inte ville svara på några frågor. Vår reporter Ann-Britt Ryd Petterson fann att hon i det ögonblicket att hon inte kunde hantera det på något annat vis, säger hon.

– Som tittare kunde man kanske känna att vi inte såg att kronprinsessan stod där, och undra varför vi inte ställde någon fråga. Men vi fick helt enkelt inte, säger hon.

Första intervjun med Estelle

Ewa Lundin önskar att situationen hade introducerats på ett annat sätt, så att det inte föreföll som att produktionen glömt bort kronprinsessan.

– Vi hade kanske kunnat förklara det lite bättre i vår sändning, men ibland blir det så när det är direktsändning och tidig morgon, säger hon.

Ann-Britt Ryd Petterson chansade i stället med att ställa några frågor till prinsessan Estelle.

– Sen fick vi, kan man säga, en intervju med prinsessan Estelle. En liten fråga i alla fall. Så det blev ändå första intervjun, säger Ewa Lundin.

Hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm förklarar varför SVT inte tilläts intervjua.

– Vi avböjde intervjuer vid det tillfället eftersom kronprinsessan och prinsessan var där för att titta på luciafirandet, säger hon.

Expressen.se har även sökt Ann-Britt Ryd Pettersson.