SVT får extra miljoner – till skydd av medarbetare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hoten mot SVT har ökat, enligt företaget.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Carina Bergfeldt fick hat efter nyheter att hon ska göra en talkshow.
Foto: SVEN LINDWALL
Nike Nylander intervjuade SD-ledaren Åkesson och hotades.
Foto: OLLE SPORRONG

SVT tilldelas 100 miljoner mer i regeringens nya budget, enligt Aftonbladet.

En del av pengarna ska gå till att öka säkerheten för personalen och på redaktionerna efter att hoten ökat.

– Vi har betydligt fler som behöver livvakter för att känna sig trygga, säger säkerhetsansvarige Peter de Verdier, till tidningen.

I regeringens budgetproposition som presenterades på måndagen får SVT 5,14 miljarder kronor. I det ökade anslaget finns öronmärkta pengar för säkerheten.

SVT:s ekonomidirektör och säkerhetsansvarige, Peter de Verdier, säger till Aftonbladet att hatet och hoten mot företagets personal ökat stort, och att det kan vara aktuellt med livvaktsskydd för enskilda personer.

– Vi har it-attacker mot våra system, vi har näthat mot alla som överhuvudtaget uttalar sig för SVT och enstaka fysiska attacker. Fysiska attacker är ovanligt men ändå på den nivån att vi förstärker entréerna på våra kontor för att de ska klara attacker, säger han, till tidningen.

Carina Bergfeldt och Nike Nylander utsatta

Han säger att företaget i snitt får in 35 hot om dagen, som anses vara tillräckligt allvarliga för att hantera. Som exempel nämner Peter de Verdier hat mot journalisterna Carina Bergfeldt och Nike Nylander. Den senare fick motta hot efter en intervju med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Du kan också titta på Carina Bergfeldt. Hon gick ut med en neutral nyhet om att hon ska få en talkshow. Det resulterade i massa hat baserat på vad hon gjort tidigare, säger Peter de Verdier, till Aftonbladet.

LÄS MER: Nike Nylander dödshotad efter intervjun med Åkesson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.