Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT tog avstånd från SD – fälls av Granskningsnämnden

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT fälls efter att ha tagit avstånd från ett uttalande av Jimmie Åkesson (SD) i valrörelsens slutdebatt, skriver SVT. 

Enligt Granskningsnämnden strider det mot kravet på opartiskhet. Även att det skedde i anslutning till partiledardebatten spelar in, konstaterar nämnden. 

– SVT:s avståndstagande två dagar innan valet var inget mindre än en skandal. För oss var det uppenbart att man agerade utanför sitt uppdrag om opartiskhet, säger SD:s presschef Henrik Gustafsson om beslutet. 

I samband med en partiledardebatt i SVT den 7 september, den så kallade ”slutdebatten” två dagar innan riksdagsvalet, tog SVT avstånd från ett uttalande som SD-ledaren Jimmie Åkesson gjorde. 

Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så”. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. De passar inte in i Sverige”, lät Åkessons uttalande i debatten. 

Annie Lööf (C) reagerade på Jimmie Åkessons uttalande.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Detta fick C-ledaren Annie Lööf att kontra med ”Men hur uttrycker du dig?

Efter debatten sade SVT:s programledare om Åkessons uttalande: 

– Det var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det. 

Detta väckte en stor debatt, och gjorde bland annat att Sverigedemokraterna valde att bojkotta SVT på obestämd tid.

– Vi känner att vi måste markera på något sätt för vi håller verkligen inte med om det här beslutet, vi tycker att det är en stor skandal, sade Jimmie Åkesson till TT då.  

SVT:s valchef klev av

Men SVT:s divisionschef Anne Lagercrantz försvarade agerandet. 

– Vi har en radio och tv-lag i Sverige och vår bedömning är att det krävdes ett avståndstagande, sade hon till SVT. 

– Det är svåra beslut att fatta och vi försöker att tillämpa det regelverk som finns. Jag ser fram emot att Granskningsnämnden får avgöra detta, fortsatte hon. 

Kort därefter valde SVT:s ansvariga utgivare för partiledardebatten och valchef, Eva Landahl, att tillfälligt kliva av från uppdraget. Detta bland annat efter att Expressen kunnat berätta att hon tryckt ”gilla” på en tweet med texten ”LEDARE: SD är ett helt onödigt parti”.

Jag vet att jag läst artiklarna men jag har inte förrän i dag varit medveten om att jag också kommit åt att gilla dem. Det är förklaringen men jag förstår att den inte kommer anses tillfredsställande”, skrev hon om beskedet att kliva av. 

SVT:s divisionschef Anne Lagercrantz försvarade agerandet.
Foto: OLLE SPORRONG

Helin: Förstått att metoden inte fungerade

Nu fälls alltså SVT av Granskningsnämnden för avståndstagandet. Enligt Granskningsnämnden strider det mot kravet på opartiskhet, skriver SVT. Att det gjordes i anslutning till partiledardebatten har spelat in i bedömningen. 

SVT:s programdirektör Jan Helin säger till Expressen TV att han tar till sig av beslutet från Granskningsnämnden.

– Vi har förstått att metoden med vårt avståndstagande inte fungerade. Vi har tidigare blivit fällda för att inte tillräckligt ta avstånd från liknande uttalade, men nu blir vi alltså fällda för att vi gör det.

Jan Helin, programdirektör SVT.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL

Jan Helin menar att det är en risk som SVT väljer att ta; att bli fällda igen för att inte ta tydligt avstånd på det sätt som skedde i partiledardebatten.

Numer finns andra rutiner om liknande situationer skulle uppstå i en direktsänd debatt. I framtiden kommer man att genom följdfrågor belysa uttalanden som kan uppfattas som odemokratiska och som SVT enligt lag måste ta avstånd ifrån, enligt Jan Helin.

– Vi kommer att lita på journalistikens kraft, säger han.

Vad skulle SVT ha gjort i dag om samma situation skulle uppstå?

– Ingenting. Vi skulle ha låtit programledarna fortsätta genomföra debatten, särskilt eftersom det blev en så kraftig reaktion från övriga partiledare, säger Jan Helin. 

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson och Henrik Gustafsson.
Foto: SVEN LINDWALL

SD: ”Liknande situation får inte uppstå igen”

SD:s presschef Henrik Gustafsson kommenterar beslutet så här: 

– Detta är någonting SVT borde förstått innan man agerade som man gjorde. Vi välkomnar Granskningsnämnden  beslut samtidigt som vi hoppas att SVT tar lärdom av prövningen som genomförts. Liknande situation får inte uppstå igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.