Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-expert: Talas om att Sjöstedt ska avgå

Jonas Sjöstedt är missnöjd med regeringens arbete. Samtidigt ska det, enligt SVT, finnas en stor spricka inom Vänsterpartiet.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt möter intern kritik om riktningen inom partiet, då flera vill att partiet ska bli mer radikalt, skriver SVT.
Foto: OLLE SPORRONG

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt möter intern kritik om riktningen inom partiet, då flera vill att partiet ska bli mer radikalt, skriver SVT. 

Samtidigt ryktas det om att Sjöstedt ska avgå.

– Ett skäl är att hans familj flyttat till Vietnam där hans fru är ambassadör, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Det finns en splittring inom Vänsterpartiet om vilken riktning V ska ta, skriver SVT. Företrädare både inom och utanför partiet vill att man ska bli mer radikala. Ilskan kokar över att partiet släppt fram Stefan Löfven som statsminister utan att få igenom sin politik i gengäld. 

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger till kanalen att kritiken inte är ny – men att gruppen planerar att gå framåt. Under våren har partiet kongress och då vill man se en förändring.

Samtidigt ryktas om att Jonas Sjöstedt kommer att avgå. 

– Nästa år ska partiet ha kongress och nu driver den här gruppen på för en ny inriktning. Men eftersom det samtidigt spekuleras om att Jonas Sjöstedt kan vara på väg att avgå, både inom och utanför Vänsterpartiet, uppfattades det här av många som ett sätt att flytta fram positionerna i en kommande partiledarstrid.

Frun är ambassadör i Vietnam

Bakom ryktena ligger flera orsaker, enligt Marmorstein – både personliga skäl och utvecklingen inom politiken. 

För att få med sig Centerpartiet och Liberalerna till januariavtalet var Socialdemokraterna tvungna att lämna V ute i kylan – och det har väckt en hel del känslor. 

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein berättar att det finns rykten om att Sjöstedts avgång kan vara nära – men poängterar också att han nekar bestämt till detta.
Foto: SVT

– Ett skäl är att hans familj flyttat till Vietnam där hans fru är ambassadör och det är förstås inte helt okomplicerat att ha sina barn på andra sidan jordklotet. Ett annat skäl är att samarbetet mellan regeringen och C och L stängt ute V från inflytande och gjort att de kommit ännu längre ifrån Sjöstedts långsiktiga mål om att en dag ta plats i en S-ledd regering. Mer än så krävs tydligen inte för att det ska börja pratas, säger Marmorstein i SVT.

Marmorstein poängterar dock att Sjöstedt gång på gång slår ifrån sig misstankarna om hans eventuella avgång. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.