Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT direktsänder Philips begravning – efter sågning

Så var prins Philips begravning – CNN:s reporter Cyril Vanier summerar ceremonin.
Johan T Lindwall, Svensk Dams chefredaktör, sågade i en krönika SVT:s beslut att inte sända prins Philips begravning. SVT ändrade sig.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den 9 april dog prins Philip vid 99 års ålder. 74 av dessa år var han gift med drottning Elizabeth II.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACA / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACA

SVT hade planerat att sända prins Charles 40 år gamla bröllop med prinsessan Diana samtidigt som drottning Elizabeths make Philip fördes till sista vilan. 

”Hur tänker ni?”, frågade Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall SVT i en krönika – och fick dem att ändra sig. 

Prins Philips begravning kommer under lördagen direktsändas på SVT Play. 

Under lördagen begravs prins Philip – som under 74 år var drottning Elizabeths make. Storbritannien har landssorg.  

SVT:s plan för att uppmärksamma den världshistoriska händelsen: Sända repris på 40 år gamla bröllopet mellan prins Charles och prinsessan Diana. 

Johan T Lindwall: ”Jag blir mörkrädd”

Något Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall, mångårig hovreporter för Expressen, uppmärksammade i en krönika under fredagsmorgonen. 

Han frågade sig: ”Hur kan detta ske?”, ”Hål i huvudet?” och undrade vad SVT sysslar med. 

”Jag blir mörkrädd av att ingen på SVT – denna stora maskin – har den kollen som krävs för detta. Hur kan alla missa att det är en av de mest ikoniska brittiska kungligheterna som begravs på lördag och ändå har ett 40 år gammal bröllop i tablån?”, skrev Johan T Lindwall

Efter att krönikan publicerades gjorde SVT en kovändning och kommer direktsända begravningsgudstjänsten under nästan fyra timmar i Play-tjänsten.

SVT direktsänder under nästan fyra timmar

”SVT direktsänder begravningsgudstjänsten av H.K.H. Prins Philip, från St Georges kapell i slottet Windsor. Sändningen inleds med att BBC:s programledare Huw Edwards tillsammans med gäster minns och hedrar prins Philips livsgärning. En militär kortege och medlemmar av brittiska kungahuset följer kistans färd till St Georges kapell”, skriver SVT i beskrivningen.

SVT:s presschef Camilla Hagert säger att den repriserade bröllopssändningen planerats in i tablån innan prins Philips död.

– Det fanns ingen tanke med det här. Det var en repris som låg sedan långt tillbaka, vi tablålägger ju våra program med flera veckors framförhållning. Så det råkade ligga kvar där innan vi hann ändra det, säger hon.

Prins Philips minne kommer även att hedras på andra sätt i Sverige under lördagen. Kungafamiljen kommer att låta Slottet flagga på halv stång. 

Riddarholmskyrkan ska låta klockorna klämta under en timme eftersom prins Philip var riddare av Serafimerorden. 


Du kan följa livesändningen från prins Philips begravning via Expressen från och med klockan 16.00 på lördagen.

Drottningen har godkänt planerna för begravningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.