Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-chefen: ”Jag blir sorgsen och beklämd”

Maya Abdullah och Palmira Koukkari Mbenga startade upprop om rasism inom public service – nu svarar de på den hårda kritiken mot initiativet.
Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.Foto: SVT

Debatten om mångfald i public service fortsätter att rasa sedan 39 SR-anställda anklagat sitt företag för rasism.

Samma skarpa kritik framförs av en rad SR- och SVT-medarbetare som Expressen intervjuat – och en av dem berättar hur han utsatts för hat och trakasserier på arbetsplatsen.

– Jag blir sorgsen och beklämd av berättelsen, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT.

Det finns rasism och diskriminering på Sveriges Radio och företaget speglar inte Sverige, varken i rapporteringen eller vad gäller personalens sammansättning. Dessa anklagelser framför 39 anställda i ett brev till SR:s ledning,

Uppropet kom i anslutning till protestvågen BLM (Black lives matter) och utlöste en häftig debatt när det blev känt i september. 

Trakasserad av kolleger

Expressen har talat med en rad SR- och SVT-medarbetare som håller med om kritiken i brevet. Tidigare SVT-anställde Arash Mokhtari berättar hur han trakasserats av kolleger, både i form av attacker i sociala medier och i ”obehagliga incidenter” på arbetsplatsen.

– Mitt skåp vandaliserades. Då erbjöd de mig att jag kunde ta bort mitt namn på skåpet, men jag accepterade inte det. Alla andra hade ju sitt namn på skåpet, säger han till Expressen.

Arash Mokhtari, tidigare reporter och programledare på Rapport och Kulturnyheterna, säger att han inte fick något stöd av sina chefer eller av HR-avdelningen.

Chefen lovar bättring

Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, reagerar starkt på hans uppgifter och lovar bättring.

– Jag ser det som min uppgift att nästa gång en sådan här sak händer ska det följas upp på bättre sätt, säger hon.

Hon bemöter den allmänna kritiken rörande rasism och bristande mångfald på SVT – och säger att man inte bryr sig om var människor bor när man rekryterar medarbetare. Och att hon inte tror på kvotering.

– Vi för inte statistik på var människor bor. Vi vill, med vårt arbete, att våra medarbetare ska verka för bredd och många perspektiv oavsett bakgrund. Många personer arbetar för frågan oavsett bakgrund, säger Sabina Rasiwala.

”Erfarenhet och kompetens”

– Vi rekryterar baserat på kompetens, erfarenhet och utbildning och jobbar hela tiden på att bli bättre. Vårt mål på SVT är att alla människor som jobbar hos oss ska känna att deras erfarenhet och kompetens tas om hand på bästa sätt, säger hon.

Ni säger att ni har 22,5 procent med invandrarbakgrund bland medarbetarna, men då räknar ni in svenskfödda med en förälder född i Norden. Visar den siffran på mångfald?

– Den definitionen vi använder innefattar både dem som har en förälder är född i Norden och, som i mitt fall, i Indien. I vårt arbete använder vi medarbetarenkäter, samtal, och dialog för att få en bredare bild, säger Sabina Rasiwala.

Bemöter kritiken

Också Sveriges Radios ledning bemöter medarbetarnas kritik. Olov Carlsson, biträdande programdirektör och chef för innehållsproduktion, säger att SR är ”bra på representation” eftersom 26 procent av medarbetarna har minst en utlandsfödd förälder – samt för att företaget finns på plats på 50 redaktionsorter i landet och gör en stor satsning för att finnas i alla 290 kommuner.

– Jag håller inte med om beskrivningen att vi skulle ha bristande mångfald. Jag tror inte det finns något medieföretag med den typen av blandning som vi har. Men vi kan bli bättre och göra mer, säger Olov Carlsson.

– Vi är en del av ett samhälle där det finns rasism. Så om medarbetare säger att de utsatts för rasism på arbetsplatsen kan jag inte säga motsatsen, utan tycker att det är djupt olyckligt.

Har svårt att nå vissa grupper

– Jag tycker inte att det stämmer att vi skulle vara strukturellt rasistiska. Det är en jätteviktig fråga som vi tar på största allvar. Vi för en kontinuerlig dialog om detta som vi fortsätter, säger han.

Olov Carlsson säger att man på SR är medveten om att man har svårt att nå vissa grupper i samhället. Så företaget satsar på att nå nya lyssnare i förorterna runt Stockholm, Göteborg, Malmö och andra större städer.

En av Expressens intervjupersoner säger att han blivit dåligt behandlad och omplacerad på SR på grund av sina åsikter. Olov Carlsson svarar att han ”inte kommenterar enskilda personalärenden”.

Debatt om rasism

39 medarbetare på Sveriges Radio skickade i somras ett brev till den egna ledningen. De protesterar mot rasism och brist på representation ­– och kräver bland annat att fler personer med minoritetsbakgrund anställs och utses till chefer. Uppropet blir känt i september och leder till häftig debatt.

”Jag blev ledsen när jag läste. Det här är mina hjärtefrågor”, kommenterar SR:s vd Cilla Benkö, som samtidigt säger att uppropet innehåller faktafel 

Cilla Benkö säger till SvD: : ”Vi rekryterar från faktorer, och plockar ut den bästa för jobbet för stunden. Ibland är etnicitet en avgörande faktor, ibland kön, ibland ekonomisk bakgrund, ibland om man kommer från stad eller landsbygd.”

Hon får kritik för sitt uttalande som tolkas som att SR kvoterar in personal. Hon förklarar att det är ett ”missförstånd” och att ”kompetens är avgörande när SR rekryterar”.

25 september:
Mona Ismail Jama upplever rasism på Sveriges Radio

De anser att SR både diskriminerar vid olika rekryteringar, underbevakar nyheter som rör minoriteter, och inte tar rasism på allvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.