SVT-chef utreds för sexuella trakasserier

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

I samband med #MeToo-kampanjen har anklagelser om sexuella trakasserier riktats mot en högt uppsatt SVT-chef, enligt Dagens ETC.

SVT uppger att de inlett en intern utredning mot mannen – och överväger polisanmälan.

– Under den interna utredningen ska han inte befinna sig på arbetsplatsen, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT.

Enligt uppgift till Dagens ETC handlar anklagelserna mot SVT-chefen om trakasserier i form av kramar, kyssar och annat olämpligt beteende i samband med arbetet. 

Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, menar att det är uppgifter de nu ska utreda internt.

– Jag kan inte gå in på det närmare än att det vi i internutredningen tittar på är sexuella trakasserier. Det pågår just nu ett arbete för att utreda exakt vad som har hänt, säger hon.

Uppsatt SVT-chef anklagas för sextrakasserier

Mannens chefer på SVT ska ha fått kännedom om anklagelserna under gårdagen. Hanna Dowling vill inte kommentera mannens ställning i företaget mer än att han har en arbetsledande position.

– Det kom uppgifter som gjorde att man direkt ville starta en intern utredning för att nu lägga pusslet och gå till grunden med vad som har hänt, säger Hanna Dowling.

Ett antal kvinnliga anställda har kallats in för att berätta om de sexuella trakasserier de utsatts för, enligt Dagens ETC.


LÄS ÄVEN: SVT-chef anklagas för att ha skickat könsbilder – snabbutreds

Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT.
Foto: SVT

SVT överväger att polisanmäla

Det är i nuläget oklart hur grova handlingar chefen misstänks för, hur lång tid trakasserierna ska ha pågått och hur många kvinnor som drabbats. 

Beroende på vad som framkommer i internutredningen överväger SVT att polisanmäla mannen.

– Vi vet inte hur vi landar i den frågan, det är det som den här utredningen måste titta på. Vi jobbar på så snabbt och grundligt vi kan i frågan, det är svårt att svara på hur lång tid det kommer att ta, säger Hanna Dowling.

Hur ställer sig den utpekade till anklagelserna?

– Det kan jag inte gå in på.


LÄS ÄVEN: TV4 larmades om Martin Timell – profilen fick stanna


Pekas ut i samband med #MeToo

Anklagelserna ska ha framkommit i samband med den pågående #MeToo-kampanjen, enligt uppgift till Dagens ETC. I kampanjen berättar tusentals kvinnor i sociala medier om hur de utsatts för sexuella trakasserier. 

Hanna Dowling vill dock inte kommentera hur anklagelserna kommit till kännedom för SVT.

– Rent generellt har kampanjen visat att det här är ett stort samhällsproblem. SVT är en stor arbetsplats och man får konstatera att inte heller vi är förskonade för den här typen av grejer. Problemen finns i alla branscher tyvärr, säger Hanna Dowling.

Har anklagelserna mot SVT-chefen publicerats offentligt?

– Vad jag känner till är det inga uppgifter som gått ut offentligt. Det har tagits kontakt inom företaget, säger Dowling.

I samband med #MeToo-kampanjen har en medarbetare på Aftonbladet anklagats för våldtäkt av en kvinnlig medieprofil. I går meddelade tidningen att den anställde tar timeout medan de utreder anklagelserna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.