Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT: Bergfeldt ”begränsas” efter insamling till afghaner

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Carina Bergfeldt.
Foto: KAJSA GÖRANSSON / SVT
SVT-huset i Stockholm.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT:s Carina Bergfeldt har sagt att företagets etikavdelning ”ser mellan fingrarna” med hennes insamling hos Svenska Afghanistankommittén.

Men nu meddelar SVT att insamlingen får konsekvenser för programledaren.

”Offentliga engagemang kan påverka arbetsuppgifter och det är därför hon nu begränsas”, skriver Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT, i ett mejl till Expressen.

Carina Bergfeldt, journalist med egen pratshow i SVT som gjorde succé under vintern, startade i veckan en insamling hos Svenska Afghanistankommittén för att hjälpa kvinnor och barn i landet.

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, har hon sagt till Expressen.

– Jag fick ett fint mejl från SVT:s etikavdelning att de ser mellan fingrarna med det här.  Så i dag får jag inget skäll av cheferna i alla fall, det är skönt.

Men Bergfeldt fick intern kritik. Hennes insamling och ledningens agerande diskuterades enligt uppgifter till DN på ett morgonmöte på SVT Nyheters redaktion på torsdagen.

Lina Makboul, reporter på ”Uppdrag Granskning”, sade till DN att hon var förvånad över kollegans initiativ.

Bergfeldt begränsas 

Expressen frågade på tisdagen Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT, om Carina Bergfeldt har brutit mot någon regel.

– Nej, utan... ibland blir det missförstånd. Som SVT-anställd har man självklart yttrandefrihet. Och sen kan det påverka bevakningsområdena eller arbetsuppgifter. Och det är någonting som vi har en ständig diskussion om, svarade Anne Lagercrantz.

På lördagen vill SVT förtydliga sin kommunikation kring vad som gäller:

”Carina Bergfeldt har inte brutit mot en intern regel när hon postade inlägget på sin privata Instagram, alla anställda har yttrandefrihet. Däremot säger SVT:s riktlinjer att offentliga engagemang kan påverka arbetsuppgifter och det är därför hon nu begränsas”, skriver Anne Lagercrantz i ett mejl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.