Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinas hårda svar på SVT:s ursäkt

Thomas Hall, SVT:s ansvarige utgivare för satirprogrammet "Svenska nyheter" Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

SVT ber om ursäkt efter satirinslaget i "Svenska nyheter" om kinesiska turister. Det skriver programmets ansvarige utgivare Thomas Hall i ett inlägg på sin blogg. 

Nu kommer den kinesiska ambassadens svar – och de är minst sagt missnöjda med det de kallar för en ”hycklande ursäkt”. 

”En sådan 'ursäkt' är falsk, hycklande och utan verklig avsikt”, skriver Kinas ambassad i ett pressmeddelande. 

Ett diplomatiskt bråk har utbrutit med Kina efter ett satirinslag i humorprogrammet "Svenska nyheter" i SVT. 

Det var efter att tre kinesiska turister blivit avhysta från ett hotell i Stockholm som programmet gjorde ett satirinslag med informativ inramning till kinesiska turister om hur de ska bete sig när de är på besök i Sverige. 

Efter detta har Kina via ambassaden i Stockholm krävt en ursäkt av SVT, och på onsdagen skriver ansvarige utgivaren för programmet, Thomas Hall, på sin blogg att man var okänslig i inslaget.

Bild från programmet med satirinslaget. Foto: Skärmdump SVT

Thomas Hall skriver bland annat att det är "olyckligt när goda intentioner går förlorade längs vägen" och ber om ursäkt till människor som kan ha tagit illa upp av inslaget. 

Han skriver också att avsikten med förra veckans omdebatterade inslag var antirasistisk. 

"Udden var riktad mot en blind fläck i Sverige där rasistiska uttryck gentemot kineser av någon anledning ofta tillåts passera. Min uppfattning är att publiceringen var förenlig med de regler som vi har att följa på SVT.”

"Av den anledningen vill jag härmed framföra en uppriktig ursäkt till de enskilda individer som känner sig kränkta av vårt inslag."

Kinas hårda ord om ursäkten

Men enligt Kinas ambassad i Sverige är ursäkten inte god nog. Till Expressen skriver Li Ki, ambassadens presstalesperson, att de har arbetat med frågan hela kvällen. Ett uttalande kom sedan sent på onsdagskvällen. Där skriver ambassadens presstalesperson att de aldrig ”accepterar en hycklande ursäkt”. 

”Vi såg den så kallade 'ursäkten' som framfördes av SVT:s chef för Svenska Nyheter, Thomas Hall, den 26 september gällande avsnittet som förolämpade Kina”. 

Han skriver vidare att ambassaden anser att Thomas Hall misslyckades med att reflektera över attacken mot Kina och den ”grova rasdiskriminering mot det kinesiska folket”. 

Ambassaden är också missnöjd med att SVT inte bad om ursäkt för att de publicerade en karta där Kinas Taiwan-provins och en del av Tibet-regionen saknades. 

”En sådan 'ursäkt' är falsk, hycklande och utan verklig avsikt. Det är ett försök att skyla över misstaget. Vi kräver än en gång att SVT och Svenska Nyheters personal slutar använda ursäkter som 'ursprunglig avsikt', 'förlorad poäng' eller 'kulturkrock' för att skyla över och att de slutar att begå fler misstag”. 

"Var okänsliga"

Återigen vill Kinas ambassad uppmana SVT att be om ursäkt till hela det kinesiska folket och till det utländska kinesiska samhället. 

De vill också att SVT ger ett löfte om att ”helt avvisa rasism”. 

 

Thomas Hall skrev i sitt inlägg att han kan konstatera att SVT i sketchen var okänsliga. 

"Jag är öppen för att det finns andra uppfattningar och att Granskningsnämnden kan göra en annan bedömning. Däremot kan jag konstatera att vi i den sketch som avslutar inslaget om Kina var okänsliga för hur det kunde uppfattas och det var fel av oss att klippa loss det ur sitt sammanhang."

Kinas ambassads uttalande i sin helhet

Den kinesiska ambassadens talesperson: Acceptera aldrig en hycklande ”ursäkt”. 

Vi såg den så kallade ”ursäkten” som framfördes av SVT:s chef för Svenska Nyheter, Thomas Hall, den 26 september gällande avsnittet som förolämpade Kina. Vi måste högtidligt påpeka att Hall misslyckades med att reflektera över attacken mot Kina och den grova rasdiskriminiering mot det kinesiska folket. Inte heller reflekterade han över eller bad om ursäkt för att ha publicerat en karta där där Kinas Taiwan-provins och en del av Tibet-regionen saknades. 

 

En sådan ”ursäkt” är falsk, hycklande och utan verklig avsikt. Det är ett försök att skyla över misstaget. Vi kräver än en gång att SVT och Svenska Nyheters personal slutar använda ursäkter som ”ursprunglig avsikt”, ”förlorad poäng” eller ”kulturkrock” för att skyla över och att de slutar att begå fler misstag. 

 

Vi uppmanar återigen SVT och Svenska Nyheters personal att verkligen be hela kinesiska folket och det utländska kinesiska samhället om ursäkt och ge ett seriöst löfte om att helt avvisa rasism.