Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT backar: Sänder prins Nicolas dop

SVT kovänder och visar prinsessan Madeleines och Chris O'Neills dop av Nicolas.
Foto: Birgitte Grenfeldt/Kungahuset.Se
Prins Nicolas som nyfödd.
Foto: Kungahuset.se

SVT gör helomvändning.

De ska sända prins Nicolas dop den 11 oktober i Drottningholms slottskyrka.

För prinsessan Madeleine och resten av kungafamiljen är det en stor revansch.

Nyligen stod det klart att SVT har valt att nobba prinsessan Madeleines dop av sin och Chris O'Neills son prins Nicolas. Det som har varit en självklarhet sedan kungen och drottningen gifte sig den 19 juni 1976 skulle nu brytas den 11 oktober när Nicolas ska döpas.

När SVT avhopp var klart gav sig TV4 in på banan och visade intresse och nu kommer ytterst överraskande uppgifter:

SVT har ändrat sig. De ska sända dopet den 11 oktober.

Enligt uppgift ska SVT ha fått massiv kritik efter det blev känt att de hade backat ur från sändningsrättigheterna av det kungliga dopet. Så sent som i slutet av förra veckan vägrade SVT-chefen:

– Vi har gjort en bedömning och i det här fallet kom vi fram till att vi inte skulle direktsända. Dopet faller i stället in under bevakningen med Året med kungafamiljen, sa Clara Mannheimer, programbeställare för kultur och evenemang på SVT.

– Jag förstår om folk känner en besvikelse. Det är många som vill ta del av kungafamiljen och följa dem, i detta fall blir det inom ramen för Året med Kungafamiljen.

Nu har hon och resten av ledningen alltså gjort en helomvändning.  Clara Mannheimer, programbeställare för kultur och evenemang på SVT bekräftar:

- Vi har lyssnat på publiken och många har uttryck önskan om att få se dopet och därför väljer vi nu att direktsända ceremonin från Drottningholms slottskyrka. Det är vi glada för.

- Vi kommer att bevaka dopet inom ramen med Året med kungafamiljen. Det blir en mindre omfattande sändning än vad vi har gjort tidigare. Ingen studio före eller efter. Men vi kommer att ha någon eller några som kommenterar dopet under själva ceremonin.

- I våra samtal med hovet har vi ett gemensamt intresse av att nå ut med det här till publiken. Till de som inte har en snabb bredbandsuppkoppling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.