SVT backar - dokusåpa-vinnaren får inte jobbet

Publicerad
Uppdaterad
Kritiken mot SVT var hård när Petter Nilsson skänkte vinstpengar från Toppkandidaterna till kontroversiella Osynliga partiet. När det sedan meddelats att SVT anställt Nilsson blev kritiken ännu större. Nu backar SVT.
- Det uppstod en diskussion vad det gäller SVT:s syn på demokrati. Vårt uppdrag är att värna demokratiska värderingar och vi vill inte riskera att detta arbete försvåras genom att Petter Nilsson utför arbetsuppgifter för SVT. Därför har vi fattat det här beslutet, säger Mikael Sterner till Expressen.se. Nu kommer Petter Nilsson få lön från SVT utan att behöva jobba. - Vi har ett avtal med Petter och det får vi fullfölja. Han kommer få sin deltidslön fram till oktober, säger Mikael Sterner.

Har du pratat med Petter?

- Jag informerade honom om vårt beslut. Han sa egentligen ingenting. Bara "okej, jaha".

Känns det som en förlust för SVT Syd?

- Det fanns en tanke med att han skulle vara med, han har en kunskap som vi behöver, men nu får vi skaffa oss den kunskapen på annat sätt.

Osynliga partiet

Petter Nilsson vann SVT:s politiska dokusåpa "Toppkandidaterna". En del av prispengarna skänkte han till Osynliga partiet, som låg bakom attackerna mot centerns lokala avdelningar i bland annat Göteborg och Växjö i våras. Kritiken mot SVT var skarp. - Häpnadsväckande och anmärkningsvärt. SVT borde ha bättre koll på var deras prispengar går nånstans, sade centerns partisekreterare Jöran Hägglund till Expressen tidigare i våras.

"Ska utvärdera"

SVT gav efter kritiken Petter Nilsson jobb på företaget. - Han ska utvärdera "Toppkandidaterna" och även bistå med omvärldskunskap så att vi kan förstå den unga publiken. Det är en deltidstjänst som upphör i oktober. Han ska inte jobba med utveckling av nya program, sade Mikael Sterner som var ansvarig utgivare på "Toppkandidaterna" till Expressen.se tidigare på onsdagen om anställningen. Hur ser du på att han skänkte en del av prispengarna till Osynliga partiet? - SVT tar avstånd från olagliga aktiviteter och politisk våld. Det finns inga belägg för att Petter har varit inblandad i något sådant. Förstår du att centern tycker att det här är provocerande? - Vi kan ha olika uppfattningar om hur vi arbetar, men vi har inget annat syfte än att göra bättre samhällsprogram. Ungas valdeltagande går ner och jag har svårt att se att detta skulle vara det stora hotet mot demokratin.

Värderingar

SVT Syd har valt att anställa Petter Nilsson eftersom han har värderingar som finns representerade hos många svenska ungdomar - men som det är få på SVT som delar eller känner till. Har ni funderat på att använda er av någon av de andra deltagarna i "Toppkandidaterna"? - Nej, egentligen inte. Det var just Petter som stod för något som vi inte tyckte att vi hade tillräckligt med kunskap om på SVT. Har ni någon liknande typ av tjänst just nu på SVT? - Nej, det har vi inte. Vi tycker att många andra typer av värderingar redan finns representerade på SVT. Det här var vad vi behövde. Vart kommer han ha sitt kontor? - Han kommer i huvudsak jobba hemifrån och delta i vissa möten med oss. Enligt Mikael Sterner är chanserna att Petter Nilsson blir kvar på SVT efter att anställningen upphör "ytterst små". Det finns inga programledarplaner? - Nej, det finns det inte. På onsdagen beslutade enhetschef Carina Brorman och programchef Mikael Sterner på SVT Syd att dra tillbaka anställningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag