Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-anställda larmar om mobbning från ledarskapet

Anställda på SVT larmar om dålig arbetsmiljö.
Charlotta Friborg är SVT:s programchef.
Foto: SVEN LINDWALL
Sveriges Television.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Medarbetare på SVT larmar om en ohållbar arbetsmiljö och brister i ledarskapet, rapporterar branschtidningen Journalisten.

Mitt i tv-kanalens omorganisation vittnar anställda vid en avdelning om utsatthet och mobbning.

– Det har varit den värsta tiden i mitt yrkesliv, säger en anställd till Journalisten.

SVT:s programchef, Charlotta Friborg, ser allvarligt på vittnesmålen:

– Generellt gäller så klart nolltolerans mot mobbning, säger hon till Expressen.

SVT har under de senaste åren genomgått en omfattande omorganisation för att ställa om till digitala nyheter. 

Bland annat har resurser flyttats från broadcast till onlineredaktionen i Stockholm. Därtill har fokus delvis skiftat, från längre tv-inslag till kortare och lättsammare inslag online.

Och nu larmar SVT-medarbetare om problem i arbetsmiljön, rapporterar Journalisten.

Branschtidningen har pratat med flera anställda som bland annat riktar kritik mot resursfördelningen, arbetsmiljön, personalpolitiken – och SVT:s publicistiska idé.

– Det skaver. Det här är en stor intern konfliktfråga, säger en anställd till Journalisten.

Särskilt hård kritik kommer från medarbetare vid SVT Nyheter Online. Där larmar personalen om mobbning från ledarskapet.

SVT-anställd: ”Har haft det tufft”

Några medarbetare vid SVT Nyheter Online säger till Journalisten att de blivit bestraffade när de framfört kritik. En person uppger att den blivit ignorerad när den öppnat upp om åsikter som dess mellanchef inte gillade.

Några anställda säger vidare att de känt sig utsatta, exkluderade eller mobbade. 

En berättar att den uppmanades att inte kontakta facket efter en konflikt.

– Det har varit den värsta tiden i mitt yrkesliv, säger en person till Journalisten.

Efter att flera problem lyfts till ljuset kallades såväl facket som ledningen in, men enligt personalen har lite hänt för att förändra situationen. 

I stället fick de anställda höra att de fick skylla sig själva, för att de var förändringsobenägna. De uppmanades också att flytta på sig, om arbetsmiljön inte passade, skriver Journalisten.

Facket: ”Inte överraskad”

Expressen har varit i kontakt med Hanna Nyberg, ordförande i journalistförbundets fackklubb på SVT. Hon berättar att det lokala facket vid SVT Nyheter Online känt till problemen länge.

– Det som skrevs i Journalisten var ingen nyhet för mig, jag är inte överraskad, säger hon.

Hon fortsätter:

– De här rapporterna som Journalisten beskriver från de anställda, de har nått oss också och de har vi agerat på. Man har lyft det här för ledningen, men personalen upplever att man inte har blivit lyssnad på.

Hur facket agerat på problemen vill hon inte gå in på. Däremot säger hon att man noggrant ska gå igenom årets medarbetarundersökning och hålla fortsatta möten om situationen. 

SVT:s programchef Charlotta Friborg tillsammans med SVT:s vd Hanna Stjärne.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

SVT: ”Nolltolerans mot mobbning”

Vid SVT:s ledning svarar programchefen Charlotta Friborg att man ser allvarligt på de anställdas vittnesmål.

– Generellt gäller så klart nolltolerans mot mobbning. Man ska vara trygg på sin arbetsplats. Vi vill ha en arbetsplats som är sund och kreativ, där man kan känna sig trygg och kunna säga sin mening. Det tycker jag att vi har, men det finns absolut uppgifter i Journalistens publicering som jag tar på stort allvar, säger hon till Expressen.

Charlotta Friborg håller samtidigt inte med om att ledningen inte agerat mot problemen som de anställda vittnar om.

– Det stämmer inte att det inte händer saker. När vi får uppgifter om någonting som skett på en arbetsplats som inte är lämpligt, eller mobbning, så utreder vi det med full kraft och agerar på det. Sedan är det så med personalärenden att man inte alltid kan redovisa exakt vad man gör, men vi utreder kraftfullt när vi får sådana uppgifter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.