En SVT-anställd manade till kamp i en Marxistisk grupp på Facebook. I inlägget skrev hon blanda annat att hon letade efter en "person som tycker att enbart med dialog så kommer man ingenstans i kampen mot rasism" och hon avslutade inlägget med orden "Kampen fortsätter". Foto: SkärmdumpEn SVT-anställd manade till kamp i en Marxistisk grupp på Facebook. I inlägget skrev hon blanda annat att hon letade efter en "person som tycker att enbart med dialog så kommer man ingenstans i kampen mot rasism" och hon avslutade inlägget med orden "Kampen fortsätter". Foto: Skärmdump
En SVT-anställd manade till kamp i en Marxistisk grupp på Facebook. I inlägget skrev hon blanda annat att hon letade efter en "person som tycker att enbart med dialog så kommer man ingenstans i kampen mot rasism" och hon avslutade inlägget med orden "Kampen fortsätter". Foto: Skärmdump
SVT har tagit avstånd från uttalandet. Foto: Lennart RehnmanSVT har tagit avstånd från uttalandet. Foto: Lennart Rehnman
SVT har tagit avstånd från uttalandet.  Foto: Lennart Rehnman

SVT-anställd manar till Marxistisk kamp

Publicerad

En SVT-anställd manade till kamp i en Marxistisk grupp.

SVT tar nu avstånd från uttalandet, vilket Dagens opinion först rapporterade.

En SVT-medarbetare jobbar med programmet "Absolut Svensk" som ska bli tre halvtimmars tv-program.

I programmet ställs en argumenterande Soran Ismail mot "personer som inte tycker att det räcker med att prata i kampen" mot rasism, skriver SVT om händelsen.

Medarbetaren gjorde ett inlägg i Facebook-gruppen Marxistiska Studenter Göteborg där hon letade efter en "person som tycker att enbart med dialog så kommer man ingenstans i kampen mot rasism."

Hon avslutar inlägget med orden "Kampen fortsätter", vilket senare togs bort.

SVT medger att man sökte efter en våldsam person.

"Någon som i stället vill polarisera, som vill göra motstånd i stället för att sitta ner och prata med "fienden", skriver SVT Kundservice.

Tar avstånd

Sveriges Television tar även avstånd från den avslutande meningen "Kampen går vidare".

– Självklart borde det aldrig ha formulerats av en SVT-anställd. Som projektledare borde jag ha arbetat tätare med en ny medarbetare. Hon har i övrigt gjort ett mycket bra arbete och vi kommer att noga prata igenom vad det innebär att vara SVT-anställd, säger programmets projektledare Lena Laurén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag