Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svidande kritiken mot polisen: ”Rädda”

20-åriga Eric Torell sköts till döds.
Foto: PRIVAT
Nu har polisen inlett en interutredning.
Foto: Elin Jönsson
Minnesplats efter att Eric Torell skjutits till döds.
Foto: Elin Jönsson

Efter att 20-åriga Eric Torell med Downs syndrom sköts till döds natten till torsdag har polisen inlett en internutredning. 

Men den kommer inte leda till någon klarhet kring vad som hänt, det menar Dennis Töllborg, 64, professor i rättsvetenskap som riktar svidande kritik mot polisens utredningsenhet. 

– Det mest sannolika är att det inte kommer väckas åtal, för att utredningarna inte fungerar, säger han.

Reaktionerna har varit många och starka efter att 20-åriga Eric Torell med Downs syndrom sköts till döds av polis vid fyratiden på torsdagsmorgonen.

Det visade sig att Eric Torell hade rymt hemifrån med en leksakspistol och befann sig på Norrbackagatan i Stockholm när polis kallades till platsen. Vittnen hade sett en beväpnad man röra sig på området. 

Enligt Erics mamma Katarina Söderberg ska tre polisen ha skjutit ner hennes son som avled av sina skador. Kort efter händelsen meddelade polisen att en internutredning av händelsen hade inletts. 


LÄS MER: Eric hyllas av vännerna med motorcykelkortege 


Eric Torell, 20, hade rymt hemifrån med en leksakspistol och befann sig på Norrbackagatan i Stockholm när polis kallades till platsen.
Foto: PRIVAT

"Utredningen fungerar inte"

Dennis Töllborg, 64, professor i rättsvetenskap har sedan 2009 arbetat tillsammans med polisen och tagit fram rapporter kring hur polisen sköter interna utredningar, och han är inte nöjd. Han menar att polisen håller varandra om ryggen och att utredningarna tar på tok för lång tid. 

– Vi når inte ens upp till europeisk minimistandard. De måste ändra utredningsverksamheten i Sverige. Jag blir så jävla förbannad över att det inte går snabbare, säger han. 

När det gäller dödskjutningen av Erik Torell, som är den sjätte bara hittills i år, så sätter inte Dennis Töllborg stort hopp till att vi kommer få någon klarhet i vad som hände. 

– Det här var en treåring i en 20-årings kropp, det är så jävla ledsamt att det inte är sant. Det mest sannolika är att det inte kommer väckas åtal, för att utredningen inte fungerar. De måste dokumentera så mycket som möjligt från början. Separera poliserna från varandra så de inte kan snacka ihop sig och utreda händelsen direkt, säger han. 

Vad beror alla dessa dödsskjutningar på? 

– Polisen är den räddaste organisationen jag varit i. Den viktigaste orsaken till att det sker allt fler dödskjutningar är att alla poliser är beväpnande, då ökar sannolikheten att de drar sitt vapen. Det är rädda poliser som skjuter. Polisen har ju utrustats med elpistolen, varför använder man inte den? 

LÄS MER: Sju tomhylsor på platsen där Eric, 20, sköts ihjäl 


Dennis Töllborg, 64, professor i rättsvetenskap
Foto: Foto: Sören Håkanlind

Ingen misstanke om brott

Att en förundersökning inletts om tjänstefel tillhör praxis när en person skjuts till döds av polis. Men chefsåklagare Martin Tidén, som utreder händelsen, är fåordig kring arbetet och uppger att ingen av poliserna som sköt Eric Torell är misstänka för brott.

– Vi kommer lägga locket på helt och hållet tills utredningen är klar. Det kommer ta flera veckor, säger han.

– Det viktiga med den här utredningen är att den bedrivs objektivt. I nuläget gäller förundersökningen endast tjänstefel, vilket kan förändras om nya omständigheter blir kända under utredningens gång. Om det sen slutar med att ingen blir misstänkt eller om det är tre eller fem poliser som blir misstänkta av olika skäl, det vet man inte.

I ett pressmeddelande bekräftar Martin Tidén att fler än en polis avlossat sitt tjänstevapen mot en person och att den personen inte haft ett skarptladdat vapen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.