Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken inom S – mot Anderssons budget

Höstbudgeten presenterades - värnskatten slopas.
Finansminister Magdalena Andersson presenterade budgeten på onsdagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad
Foto: Filipstads kommun
Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande i Fagersta.
Foto: Socialdemokraterna

Regeringens budget möts av svidande kritik bland socialdemokratiska kommunalråd runtom i landet. 

Pengarna till kommunerna är helt otillräckliga, menar de – och det interna missnöjet i partiet växer.

– Budgeten riskerar att ge många kommuner en hård knuff utför stupet, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande i Fagersta.

– Vi klarar något år till, men sedan går det inte längre, säger Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S).

Kommunernas allt mer ansträngda ekonomi har blivit en huvudvärk för regeringen och finansminister Magdalena Andersson. Och onsdagens budget räckte inte för att lugna ner stämningen runtom i landet.

De 5 miljarder som regeringen redan sedan tidigare lovat kommunerna kompletterades med ytterligare 500 miljoner till ”kommuner och områden med socioekonomiska utmaningar”. Dessutom ska ytterligare 80 miljoner kronor fördelas till de 44 kommuner som tagit emot flest nyanlända.

I Filipstad, som blivit som en symbol för den tilltagande kommunkrisen, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Per Gruvberger att alla pengar är välkomna – men svaret följs av en suck. 

– Det behövs betydligt mer resurser än så här. Vi klarar oss något år till, men vi har en kostnadsnivå som är högre än skatteintäkterna och statsbidragen uppgår till. Så det här håller inte på några års sikt, säger han.

”De räcker inte”

I Fagersta är kommunalrådet Marino Wallsten om möjligt än mer upprörd och kritisk mot regeringens budget.

– Det är välkommet med pengarna, men de räcker inte. Vi ser redan nu hur kostnaderna för försörjningsstödet skenar i väg. Det är en ökning som sker till nivåer som vi inte sett tidigare, säger Marino Wallsten.

Fagersta ligger sju mil nordväst om Västerås och är en av de kommuner som tagit emot flest flyktingar under senare år. 

Det som framför allt gör Marino Wallsten upprörd är nedläggningen av Arbetsförmedlingens lokala kontor, som innebär kraftigt stigande kostnader för kommunen. 

– Vi har nästan 2 000 inskrivna på vårt Arbetsförmedlingskontor som nu är nedlagt och vi har en befolkning på 13 400 invånare. Och de arbetslösa försvinner ju inte bara för att Arbetsförmedlingens kontor läggs ned, säger Marino Wallsten.

”Kostnaderna vältas över på oss”

Bara under det senaste året uppgår Arbetsförmedlingens insatser i kommunen till 30 miljoner kronor. Och det som nu händer är att kostnaderna vältras över på kommunen, säger han.

– Dessa kostnader hamnar helt på kommunens bord i form av försörjningsstöd.

Enligt Marino Wallsten är kommunens ansträngda ekonomi till stor en följd av statens migrationspolitik, och han pekar på att en majoritet av de arbetssökande i kommunen är nyanlända som till stor del saknar gymnasiekompetens.

Regeringens jobbpaket på 1,3 miljarder som går till olika arbetsmarknadsinsatser lugnar honom inte.

– Budgeten riskerar att ge många kommuner en hård knuff utför stupet, säger han.

”Nu får vi mindre pengar”

De 80 miljonerna som Fagersta och Filipstad ska dela på tillsammans med 42 andra kommuner som tagit emot många flyktingar räcker heller inte långt, enligt kommunalråden, eftersom staten samtidigt fasar ut stödet som riktades till kommuner med många nyanlända.

Från att 7 miljarder fördelades utifrån antalet asylsökande i kommunerna under 2018 sjunker det till 5 miljarder i år, 3 miljarder nästa år och 2021 är det helt avvecklat. 

Pengarna försvinner inte, men fördelas då utifrån befolkningsstorlek. Det innebär mindre pengar för kommuner som Fagersta och Filipstad.

– Tanken när man införde det här, som inte någon kan ha trott på, var att problemet skulle vara löst nu. Så nu får vi mindre pengar medan de som har stora befolkningar får mer, säger Per Gruvberger i Filipstad som hade velat se en betydligt mer offensiv budget.

– Jag tycker att en del av statens stora överskott borde gått till kommunerna och till att förbättra integrationen.

En som är mer nöjd med Magdalena Anderssons budget är Ronny Löfquist, kommunstyrelsens ordförande i Hylte och ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse. Kommunen får 2 miljoner extra för det höga flyktingmottagandet.

– Jag är glad och nöjd över det tillskottet. Och man måste också ha klart för sig att hade det varit en M- och KD-budget så hade vi inte fått någonting. Det är jag ganska säker på, säger Ronny Löfquist.

”Övergår mitt förstånd”

Men överlag är det kritiska tongångar som hörs när Expressen ringer runt. Så även från den som gått längst fram i ledet av interna protesterar mot regeringen.

– 80 miljoner kan låta som mycket pengar, men utsmetat på 44 kommuner och i relation till omkostnader är det bara symbolpolitik, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelseordförande (S) i Eskilstuna. 

Han säger sig ha svårt att förstå hur partierna bakom januariöverenskommelsen tänker när de lägger 6 miljarder på att slopa värnskatten – en reform som bara gynnar de som tjänar över 58 000 i månaden.

– Att göra den prioriteringen nu övergår mitt förstånd. Jag har läst både nationalekonomi och statsvetenskap, men jag fattar det inte. De här 6 miljarderna hade kunnat göra stor skillnad ute i landets kommuner, men nu går de till att sänka min skatt med 4 000 i månaden, säger Jimmy Jansson.

I Eskilstunas fall handlar den ansträngda ekonomin framför allt om två faktorer: Ökade kostnader för försörjningsstöd och höga kostnader för särskilda boenden för unga som far illa på olika sätt. Och den gruppen har ökat avsevärt efter flyktingkrisen 2015, med boendeplaceringar som kostar kommunen upp till 12 000 kronor per dygn.

– Om man behållit värnskatten hade min kommun kunnat få 60 miljoner till. Det hade gjort verklig skillnad, säger Jimmy Jansson.

”Inte en prioritering på välfärden”

Missnöjet inom Socialdemokraterna och bland de egna kommunalråden visar inga tecken på att avta. Jimmy Jansson hävdar att han bara hört uppmuntrande ord från andra kommunalråd när han gått hårt åt den S-ledda regeringen. 

– Det är inte så att den här budgeten kommer göra att vi nu andas ut. Snarare tvärtom. Den här är inte en prioritering på välfärden i kommunerna, det kan man inte påstå, säger han men poängterar att skulden främst ligger hos Liberalerna och Centerpartiet.

– Jag är besviken på Sveriges riksdag, som i någon slags bred enighet inte lyckas leverera förutsättningar för landets kommuner att säkra välfärden. 

Andersson: ”Omfattande resurstillskott”

Finansminister Magdalena Andersson menar att man måste se till helheten, och säger att ropen om mer pengar inte är särskilt förvånande. 

– Jag har aldrig hört en kommunpolitiker tycka att den får tillräckligt mycket pengar, säger hon till Expressen. 

– Det är upp till 8 miljarder vi stöttar kommuner och landsting med i den här budgeten. Så det är mycket omfattande resurstillskott.

Så fördelas pengarna till kommunerna

Kommuner med högt flyktingmottagande får dela på 80 miljoner kronor, enligt budgeten, utöver de övriga statsbidragen.

Så här mycket pengar får varje kommun ur denna pott:

Ronneby 5 Mkr

Östra Göinge 3,7 Mkr

Hultsfred 3,3 Mkr

Ludvika 3,1 Mkr

Härnösand 3 Mkr

Avesta 3,6 Mkr

Nybro 3 Mkr

Sollefteå 2,6 Mkr

Eksjö 2,6 Mkr

Burlöv 2,4 Mkr

Flen 2,4 Mkr

Lessebo 2,3 Mkr

Kramfors 2,2 Mkr

Hylte 2,2 Mkr

Fagersta 2,1 Mkr

Bengtsfors 1,9 Mkr

Säffle 1,9 Mkr

Högsby 1,9 Mkr

Uppvidinge 1,8 Mkr

Mellerud 1,8 Mkr

Åmål 1,7 Mkr

Sävsjö 1,7 Mkr

Markaryd 1,7 Mkr

Filipstad 1,6 Mkr

Olofström 1,6 Mkr

Mönsterås 1,6 Mkr

Oxelösund 1,5 Mkr

Emmaboda 1,5 Mkr

Åre 1,4 Mkr

Hällefors 1,4 Mkr

Perstorp 1,3 Mkr

Töreboda 1,1 Mkr

Kungsör 1,1 Mkr

Valdemarsvik 0,9 Mkr

Torsås 0,9 Mkr

Norberg 0,9 Mkr

Ljusnarsberg 0,8 Mkr

Laxå 0,7 Mkr

Ragunda 0,6 Mkr

Gullspång 0,6 Mkr

Storfors 0,6 Mkr

Munkfors 0,5 Mkr

Sorsele 0,4 Mkr

Statsvetaren Jenny Madestam om nya budgeten från regeringen: ”Socialdemokraterna har fått vika ner sig”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.