Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svettigt för Reinfeldt i ny väljarbarometer

DRAR IFRÅN. Stefan Löfvens gäng drar ifrån Fredrik Reinfeldt & co i Demoskops väljarbarometer. Gapet till alliansen växer till 10,9 procentenheter.Foto: FAMEFLYNET, Jens L'Estrade

Hade det varit val i dag så hade S och MP vunnit, utan hjälp från vänstern.

När Fredrik Reinfeldt ställs inför Demoskops väljarbarometer slår han ner på oppositionsbudgetarna - och angriper Löfven för att inte ha ett tydligt regeringsalternativ.

– Ett ensamt parti kan inte längre i Sverige göra anspråk på att ha hela regeringsmakten, säger han.

Så här gick mätningen till

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Undersökningsperiod: 24 september-2 oktober 2013.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer.

Antal intervjuer: 1 251.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen/GT.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställd.

Det är mindre än ett år kvar till valet och läget för regeringen börjar se ansträngt ut. I Demoskops oktobermätning ökar visserligen både S och M men samtidigt tar ett rödgrönt alternativ ett kliv ifrån alliansen och skapar ett gap på 10,9 procentenheter. TV4/Novus visar en liknande situation.

Saknar plan

Statsministerns svar på de dystra siffrorna är att än en gång attackera Stefan Löfven för att inte ha en tydlig regeringsplan.

– Förberedelser innan val berättar vad man vill, annars kommer man överraska väljarna negativt efter valdagen och det blir något annat än man sagt, säger han.

Reinfeldt slår även ned på oppositionens budgetar som han menar saknar en gemensam plan.

– Vänsterpartiet har på några års sikt tänkt sig miljöskatter som ska växa med 51 miljarder. Ingenting av detta finns i S budget. De har 30 miljarder som de vill höja med på annat sätt, hur tänker de få ihop det? Ska de lägga det ovanpå det andra eller blir det bara hälften av vad Miljöpartiet vill?

Statsvetaren Mikael Sundström är inte förvånad över reaktionen.

Han menar att läget redan nu börjar bli svettigt för statsministern.

– Från och med nu, med mindre än ett år kvar till valet, kommer de här opinionsundersökningarna efter hand att betyda mer eftersom det finns mindre tid att göra något åt dem. Det är klart att det är superjobbiga siffror för alliansen.

Oroar inte

Både TV4/Novus och Demoskop visar att S och MP i dagsläget ensamma skulle kunna knipa regeringsmakten - utan hjälp av V. Det är inget som oroar partisekreteraren Aron Etzler.

Enligt honom talar det parlamentariska läget mot en rödgrön "miniregering".

– De kan inte sitta med 40 procent och ha SD emot sig. En borgerlig regering kan regera i minoritet eftersom att SD röstar med dem till 90 procent. Det lär de inte göra med en rödgrön miniregering.

SÅ SÄGER PARTISEKRETERARNA

Carin Jämtin, Socialdemokraterna

"Det här visar på en positiv trend för oss. Men det är långt kvar till ett valresultat som vi kan vara nöjda med och det är långt kvar till nästa val. Bortsett från vår positiva trend ser jag att folk är besvikna på regeringen."

 

Aron Etzler, Vänsterpartiet

"Mätningen bekräftar en nivå vi haft sedan i april-maj. Vi kunde se i går i DN att väljarna placerar oss som tredje parti i många viktiga politiska områden - näst bäst vad gäller sjukvård. Vi har trogna väljare och stor potential, enligt Sifo. Tillsammans är det goda tecken som tyder på att vi kommer öka ytterligare."

 

Anders Wallner, Miljöpartiet

"Vi tror att det är väldigt viktigt som är det tredje största i Sverige. Det är förstås bra att vi försvarar den positionen. Vi hoppas kunna försvara den hela vägen både i EU-valet och riksdagsvalet nästa år. 10,1 procent är en väldigt bra nivå att gå in med i ett valår."

 

Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraterna

"Den här mätningen skiljer ut sig från de tidigare mätningarna i veckan där vi legat högre. Men vi tar väljarna på allvar och det är viktigt för KD och alliansen att förbättra läget. Vi arbetar intensivt med politikutveckling och kommer att vara synliga framöver."

 

Michael Arthursson, Centerpartiet

"Det här är nivåer vi måste upp ifrån. Det vi får fokusera nu på är att de många beslut vi tog på stämman, framför allt hur vi ska skapa bättre villkor för företagen och en fortsatt grön omställning av Sverige."

 

Nina Larsson, Folkpartiet

"Nu är det två mätningar som har gått ned samtidigt som det förra veckan var något upp. För oss är det bara att hålla ut och för- söka lyfta vår politik i ökad utsträckning. Det har varit en period där regeringen har gått ut mycket samlat, vilket kan ha gynnat statsministern och de stora partierna."

 

Kent Persson, Moderaterna

"Undersökningen visar det vi sett och alliansen behöver därför knyta näven för att visa att vi har både energi och idéerna för att vinna ett tredje raka val tillsammans. Med gemensamma skattehöjningar från S och MP skulle svenska jobb och framtida tillväxt ta väldigt mycket stryk. Det är helt fel väg att gå."

 

Björn Söder, Sverigedemokraterna

"Vi har gott utgångsläge inför valåret. Sverigedemokraterna har alltid gjort starka valrörelser så vi har all anledning att se fram emot 2014."