Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Diktatorns hårda utspel: Demonstranterna är får

En död och flera skadade i Belarus i protesterna efter valresultatet
Svetlana Tichanovskaja kräver att Alexandr Lukasjenko lämnar makten.
Foto: MARINA SEREBRYAKOVA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I huvudstaden Minsk har massiva protester utbrutit.
Foto: STRINGER / EPA / TT
Polisen mötte demonstranterna med våld.
Foto: STRINGER / EPA / TT
Flera personer ska ha skadats och 3 000 personer ska ha gripits under protesterna. En person ska ha dött efter att ha blivit påkörd.
Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA SIPA USA
Polis avfyrade chockgranater mot demonstranter, och det har också förekommit uppgifter om vattenkanoner, tårgas och gummikulor.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Lukasjenko kallar demonstranterna i landet för utländskt kontrollerade ”får”.
Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Svjatlana Tsichanouskajas, som enligt myndigheternas officiella siffror fick 9,9 procent av rösterna i presidentvalet i Belarus, utropar sig själv till segrare.

Den sittande presidenten Lukasjenko kallar demonstranterna i landet för utländskt kontrollerade ”får”.

Nu skriver Litauens utrikesminister på Twitter att Tsichanouskajas inte går att nå. 

Linas Linkevicius, utrikesminister i Belarus grannland Litauen, skriver på Twitter:

”Försökt nå Svjatlana Tsichanouskajas i flera timmar. Var hon är är okänt även för hennes personal. Oroad för hennes säkerhet.”

https://twitter.com/LinkeviciusL/status/1292898802928627712

Även Buzzfeeds utrikeskorrespondent Christopher Miller har försökt nå henne utan framgång. Han skriver att hon inte hörts av efter ett möte med landets valkommission, där hon lämnade in en officiell protest.

Senare under kvällen skriver Svjatlana Tsichanouskajas stab på appen Telegram att man har fått tag i henne och att hon mår bra.

Stora protester

Söndagens valresultat har lett till stora protester runtom Belarus. I flera städer tog sig människor ut för att demonstrera mot vad de ser som ett helt riggat val, i de största demonstrationerna mot regimen på flera år.

Nu utropar sig oppositionskandidaten Svjatlana Tsichanouskajas till segrare, rapporterar AFP.

– Myndigheterna bör tänka på hur de fredligt ska lämna över makten till oss, säger hon på en pressträff, enligt nyhetsbyrån och fortsätter:

– Jag ser mig som vinnare i det här valet.

Landets sittande president Aleksandr Lukasjenko fick nära 80 procent av rösterna, enligt den belarusiska regimens siffror. Tsichanouskajas fick 9,9 procent.

En död efter protesterna

Protesterna pågick i flera städer på söndagsnatten, och framför allt i huvudstaden Minsk. 

– Jag tror på vad jag ser, och jag ser att majoriteten är med oss, sa Tsichanouskajas efter att valresultatet presenterades.

Diktatorn Lukasjenko kallar demonstranterna för utländskt kontrollerade ”får”, och uppger att myndigheterna övervakar situationen noga, rapporterar AFP.

– Vi fick samtal från Polen, Storbritannien och Tjeckien, de styrde våra, ursäkta mig, får, ska Lukasjenko ha sagt till en valobservatör.

En person har dött under protesterna efter att ha blivit påkörd av en av polisens minibussar, uppger människorättsorganisationen Spring 96 för Reuters. 

Dussintals personer ska ha skadats, och 3 000 personer ska ha gripits, rapporterar nyhetsbyrån. 

Polis avfyrade chockgranater mot demonstranter, och det har också förekommit uppgifter om vattenkanoner, tårgas och gummikulor.

Enligt valobservatörer har det inget val gått rätt till i Belarus sedan 1995, enligt Reuters.

Ann Linde: ”Kan leda till konsekvenser”

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) varnar för att den våldsamma utvecklingen efter valet i Belarus kan leda till konsekvenser.

”Om Lukasjenko vägrar att lyssna på sitt folk och fortsätter den inslagna vägen mot fortsatt våld kommer detta att få konsekvenser för Sveriges relation med den politiska ledningen i Belarus”, skriver utrikesministern i ett uttalande.

Ann Linde fortsätter:

”Vi kräver nu att myndigheterna omedelbart släpper samtliga personer som gripits i samband med valet och att politiskt motiverade åtal läggs ned.”


Se också:

Mats Larsson om ledaren som återigen vinner presidentvalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.