Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverker Göranson slutar som ÖB

Foto: Stefan Forsell

Sverker Göranson förlänger inte sin roll som ÖB.

Det uppger han i en intervju med Lotta Bromé i P4 Extra – där han konstaterar att det är dags att lämna över stafettpinnen.

– Jag är också övertygad om att det blir bättre för organisationen och för mig om man tar ny sats med nytt lag, säger han.

Fallskärmshopp och mer tid tillsammans med hustrun.

Det är Sverker Göransons mål efter sex år på posten som Sveriges överbefälhavare. I oktober, när hans kontrakt går ut, kommer han lämna sitt uppdrag för att fokusera på annat – något han berättade under torsdagseftermiddagen som gäst i P4 Extra med Lotta Bromé.

Göranson, nyligen hemkommen från Mali där han inspekterat den svenska styrkan, framhöll sina kolleger och sin familj som vikiga komponenter till att han orkat hålla posten så pass länge.

Lämnar sitt uppdrag

Han säger samtidigt att han upplevt tiden som ÖB som lång och strävsam, detta eftersom han – i egenskap av tävlingsmänniska – ständigt vill åstadkomma resultat.

– När det har tagit emot på olika sätt, alltifrån stupade i Afghanistan eller diskussioner på hemmaplan, så tittar man sig själv i spegeln ibland och tänker: "vem tackar dig för att du lägger ner så mycket kraft?". Men är man målmedveten och övertygad om att det är rätt väg att gå så kan man slita lite till, säger han i radiointervjun.

Hans förordnande går ut den 1 oktober och är tidsbestämt sedan tidigare. Sverker Göranson har dock tidigare gått med på en förlängning, men nu anser han att det är dags att lämna över uppdraget till någon annan.

– Jag är också övertygad om att det blir bättre för organisationen och för mig om man tar ny sats med nytt lag. Det är rätt tid. Samtidigt måste jag vara lite egoist, för vill jag kunna göra något annat framöver ett tag så är det dags. Så är planen, säger han till P4 Extra.

På frågan om han skulle gå med på en förlängning, om en sådan förfrågan presenterades för honom, är han glasklar:

– Nej, det kommer jag inte att göra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!