Sverker Åström. Foto: Cornelia Nordström
Sverker Åström. Foto: Cornelia Nordström

Sverker Åström har avlidit

Publicerad

Diplomatprofilen Sverker Åström har avlidit.

Han blev 96 år gammal.

– Han blev snabbt en mentor, en förebild och har betytt oerhört mycket för mig, säger tidigare utrikesministern Jan Eliasson.

Sverker Åström hade flera betydelsefulla uppdrag, bland annat som FN-ambassadör, kabinettssekreterare vid utrikesdepartementet samt ambassadör i Paris.

Sverker Åström föddes 1915 och började på utrikesdepartementet 1939.

Under sin karriär har han tjänstgjort i Moskva, Washington och London. Åström var chef för utrikesdepartementets politiska avdelning 1956-63, ambassadör vid FN 1964-70 och chefsförhandlare med EG 1970-72.

Stort inflytande

Han var kabinettssekreterare 1972-77 och därefter ambassadör i Paris 1978-82. Som nära medarbetare till Östen Undén, Dag Hammarskjöld och Olof Palme hade Åström stort inflytande på svensk utrikespolitik efter andra världskriget.

Under 1960-talet spelade han en avgörande roll för FN:s engagemang i miljöfrågorna och drev igenom den första FN-konferensen om miljöfrågor 1972. 2011 fick han Miljöpartiets kongresspris.

"Han var en mentor"

Tidigare utrikesministern Jan Eliasson (S) var kanslichef under Sverker Åström på 70-talet. Eliasson såg Åström som en mentor och nära vän fram till hans död.

– Han blev snabbt en mentor, en förebild och har betytt oerhört mycket för mig. Både när det gäller diplomati, men också som vän och inspirationskälla. Han hade en oerhört färgstark personlighet med djupt engagemang i internationella frågor, samhällsfrågor, natur och kultur. Han översatte Michelangelos kärleksdikter efter att ha lärt sig italienska sent i livet, något som är en litterär prestation i sig, säger Jan Eliasson.

– Han hade en drastisk humor och spred oerhört mycket glädje omkring sig med sitt originella beteende, cyklade i frack till galamiddagar, hade gröna och röda strumpor. Jag är väldigt glad att han fick leva så här länge.

Vad har han betytt för utrikespolitiken?

– Han var oerhört viktig för säkerhetspolitiken. Han var den främsta uttolkaren av svensk neutralitetspolitik under många år och var en oundgänglig rådgivare till stats- och utrikesministrar under hela sin livstid.

Bildt om Åström

Utrikesminister Carl Bildt beskriver Sverker Åström som en mångfacetterad person med en lång och rik karriär. De diskussioner som Bildt kommer ihåg bäst från personliga möten är från "neutralitetseran", då formuleringar vägdes på guldvåg.

– Han var den ledande personen när det gällde att formulera den utrikespolitiska doktrinen under neutralitetseran och var som sådan utomordentligt betydelsefull. Det var en doktrin, som vi lagt bakom oss, men som tjänade Sverige väl under ett icke alldeles okomplicerat skede av den europeiska historien, säger Carl Bildt under ett möte i Luxemburg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag