Sveriges vaccinmål flyttas fram med två veckor

Anders Tegnell statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges mål var att alla över 18 år skulle ha erbjudits vaccin mot covid-19 till den 5 september.

Men på torsdagen kom beskedet att det flyttas fram två veckor.

– Det är på grund av minskade leveranser från Pfizer, säger Anders Tegnell.

Närmare 4,5 miljoner svenskar har fått en första vaccindos och över 2,5 miljoner är nu färdigvaccinerade. Det berättade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på torsdagens pressträff.

– Just nu ger vi väldigt mycket andradoser, från 50-årsåldern och uppåt. Och fortfarande förstås förstados till yngre åldrarna. Det är ett fortsatt effektivt och välkoordinerat vaccinationsarbete, säger Tegnell.

Vaccinmålet skjuts fram

Men trots att allt fler vaccineras hela tiden så flyttar nu regeringen fram Sveriges vaccinmål med två veckor – alla över 18 år ska ha erbjudits vaccin den 19 september. 

– Det är på grund av minskade leveranser från Pfizer. Det skjuts fram två veckor, säger Tegnell.

Marie Morell, ordförande i Sveriges kommuner och regioners sjukvårdsdelegation, om beskedet: 

– Vaccinationerna fungerar bra i alla regioner, vaccinationsviljan är hög och vaccinationstäckningen ökar i alla delar av befolkningen. När nu leveranserna förväntas minska, så måste prognosen skjutas fram två veckor för när alla vuxna över 18 år kan ha blivit erbjudna att vaccinera sig. Regionerna fortsätter att vaccinera i den takt vaccinet levereras, säger hon i ett pressmeddelande.

Då kommer beskedet om ytterligare öppningar

Samtidigt hoppas många att Sverige ska kunna öppna samhället betydligt mer från den 1 juli. Men besked om det verkligen blir så kommer först efter midsommarhelgen.

– Vi har fortfarande ett stadigt förbättrande läge i Sverige, med allt färre fall varje dag. Framförallt betydligt färre covid-vårdade och att trycket på sjukvården minskar är väldigt glädjande, säger Tegnell.

– Vi börjar närma oss nivå 2, men den samlade bedömningen kommer att göras efter helgerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.