Det var förre veckans gästkurator Philip Wildenstam som publicerade en bild på Lars Vilks rondellhund. Foto: PrivatDet var förre veckans gästkurator Philip Wildenstam som publicerade en bild på Lars Vilks rondellhund. Foto: Privat
Det var förre veckans gästkurator Philip Wildenstam som publicerade en bild på Lars Vilks rondellhund. Foto: Privat
Lars Vilks. Foto: Mats EndermarkLars Vilks. Foto: Mats Endermark
Lars Vilks. Foto: Mats Endermark
Henrik Selin, avdelningschef på Svenska institutet som är ansvarig myndighet för kontot, säger att de just nu försöker hitta en ny gästpostare till kontot. Foto: Heléne GrynfarbHenrik Selin, avdelningschef på Svenska institutet som är ansvarig myndighet för kontot, säger att de just nu försöker hitta en ny gästpostare till kontot. Foto: Heléne Grynfarb
Henrik Selin, avdelningschef på Svenska institutet som är ansvarig myndighet för kontot, säger att de just nu försöker hitta en ny gästpostare till kontot. Foto: Heléne Grynfarb
Just nu är det ingen som håller i kontot.Just nu är det ingen som håller i kontot.
Just nu är det ingen som håller i kontot.

Sveriges twitterkonto stängt efter Vilks-bild

Publicerad

För första gången på flera år är det ingen som representerar Sverige på Twitter.

Efter att bilder på Lars Vilks rondellhundar har publicerats på det officiella kontot uppstod en rädsla för att förknippas med kontot.

– Bilden har tagits bort och nu försöker vi att hitta en ny twittrare, säger Henrik Selin, avdelningschef på Svenska institutet som är ansvarig myndighet för kontot.

På kontot @sweden delar en svensk person med sig av sina tankar och upplevelser inför strax över 83 000 människor. Svenskarna byter av varandra varje vecka och allt arrangeras av Svenska institutet. Det är en svensk myndighet med uppgiften att öka omvärldens intresse för Sverige.

Men nu står man – för första gången på över 3 år – utan någon twittrare på kontot. Den som skulle ta över på måndagen valde att hoppa av.

– Vi har aldrig haft den här situationen förut, säger Henrik Selin, avdelningschef för interkulturell dialog på Svenska institutet.

Anledningen till det plötsligt avhoppet bottnar i ett kontroversiellt inlägg som lades upp under helgen av förra veckans twittrare Philip Wildenstam, 33. I ett inlägg som handlade om Lars Vilks och yttrandefrihet publicerade han en bild på konstnärens kontroversiella rondellhundar.

– Kuratorn upplevde ett obehag över att hennes namn kunde sammankopplas med den tweeten. Hon blev orolig för sin egen säkerhet och då kände vi att det var nog med skäl att plocka ner den, säger Henrik Selin.

Efter det valde veckans twittrare att hoppa av.

– Bilden har tagits bort och nu försöker vi att hitta en ny twittrare.

"Vi agerade för hennes bästa"

Förra veckans twittrare Philip Wildenstam poängterar att rondellhunden publicerades i en kontext, och inte för att orsaka provokation.

– Men det är för jävligt att vi ska leva i en värld där sådana här saker gör att man kan känna obehag. Samtidigt är jag ju inte dum, så jag förstår ju att vi bor i den världen och att det här kan hända.

Henrik Selin på Svenska institutet är noga med att säga att Philip inte brutit mot några regler.

– Vi agerar så här för att den nya twittraren kände obehag över att eventuellt förknippas med den här bilden, och då agerade vi för hennes bästa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag