Sveriges slår tillbaka efter Ecuadors kritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carl Bildt.
Foto: Karim Kadim

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino underkände Sveriges rättssystem.

Nu slår svenska utrikesdepartementet tillbaka mot anklagelserna – och kallar Ecuadors ambassadör till ett möte.

– Först och främst är det här ett oacceptabelt försök att från Ecuador att stoppa den svenska rättsprocessen, säger UD:s presschef Anders Jörle till TT.

Ricardo Patino kritiserade Sveriges rättssystem, menade att Julian Assanges säkerhet inte kunde garanteras i Sverige, på grund av statens nära koppling till USA.

Det får nu svenska myndigheter att reagera. Ricardo Patinos svenska dito, Carl Bildt, replikerade snabbt efter anklagelserna mot Sveriges rättssystem.

"Vårt stabila rättssystem garanterar var och ens rättigheter. Vi tillbakavisar bestämt alla påståenden om det motsatta", skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter efter beskedet från Ecuador.

"Oacceptabelt"

Den svenska regeringen är besviken över beskedet från Ecuador. UD:s presschef Anders Jörle menar att beslutet att ge Assange politisk asyl, undergräver rättssystemet.

– Först och främst är det här ett oacceptabelt försök att från Ecuador att stoppa den svenska rättsprocessen. I den ecuadorianska utrikesministerns tal fanns flera grova anklagelser mot det svenska rättssystemet som vi starkt måste tillbakavisa, säger han till TT.

Enligt Jörle är grunden för att Assange har beviljats asyl helt felaktig. Svensk lag och Sveriges förpliktelser enligt Europakonventionen innebär att Assange inte kan lämnas ut till USA, eftersom USA utdömer dödsstraff.

Kallat till möte

Efter beskedet har UD bestämt sig för att kalla Ecuadors ambassadör till möte.

– Vi kommer snarast kalla ambassadören till UD för att tillkännage vår hållning, säger Jörle.

Ove Bring, professor i internationell rätt, poängterar att det ännu inte finns någon begäran om att Assange ska bli utlämnad till USA, från amerikanska myndigheter.

– USA har bättre relationer med Storbritannien än med Sverige på det juridiska området. Att det skulle komma en utlämningsbegäran när han är i Sverige är inte troligt, säger han till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.